Публикация

10-сантиметров червей се засели в окото на жена

Паразитът бил пренесен чрез ухапване на комар в Шри Ланка


Лекари в Мюнхен извадиха 10-сантиметров червей от окото на пациентка, съобщи сп. „Шпигел”. Специалистите били изумени от находката, а случаят е описан в New England Journal of Medicine. Жената, на 53 г., имала усещането за чуждо тяло, окото било зачервено. То сълзяло, имало и лек оток. Търсела в огледалото да види дали наистина има чуждо тяло, но не успяла да види нищо. Усещала облекчение, когато затвори очи и си почива.

Жената решила, че си е докарала възпаление на роговицата. След като три седмици не настъпило подобрение, отишла на очен лекар. По време на прегледа той й поставил въпрос, който на пръв поглед няма нищо общо с оплакването: Дали жената е била в последно време някъде в чужбина? Оказва се, че преди 10 месеца тя е пътувала до Шри Ланка.

Изпраща я в Очната клиника на Техническия университет в Мюнхен за допълнителни изследвания. Казва на колегите си, че е видял в окото на жената някакъв червей. В клиниката приемат сигнала, но смятат, че хипотезата на лекаря е малко вероятна.

Прегледът със специална лампа обаче разкрил истината – в окото наистина нещо се движело. Става дума за известния като „лоа лоа” нишковиден червей, който се бил загнездил там. Той успял да си пробие път в тялото, за да стигне до окото. Паразитите по принцип са разпространени в Западна и Централна Африка. Решихме да извадим червея оперативно през малък разрез, разказва пред сп. „Шпигел” офталмологът д-р Рамин Корамния. Червеят се оказал дълъг 10 см.

Нишковидният червей обикновено е паразит по кучетата

Така специалистите вече били наясно с диагнозата – нишковидният паразит е от вида Dirofilaria repens (на снимката). Среща се в Африка и Южна Европа, но може да се пренася и чрез комари. Така е стигнал и до Азия, където пътувала жената. Обикновено червеят се заселва в животни, най-вече в кучета, където се загнездва в кожата. При жената той е стигнал до окото, но това е по-скоро нетипично и някакво огромно изключение, коментира д-р Рамин Корамния.

Случаят бил коментирани с колеги от Института по тропическа медицина. Преобладаващото мнение на специалистите там било, че паразитът не може да се размножава в тялото на човека, затова не е необходимо жената да бъде лекувана с медикаменти, действащи върху целия организъм. След операцията тя била изписана да се прибере вкъщи и оттогава не е имала оплаквания.

Видео на движещия се в окото червей можете да видите тук.

Снимки: New England Journal of Medicine

Коментари