Публикация

Експерти искат програма за сърдечни малформации при бебета

На 14 февруари пациенти могат да получат безплатни консултации в Националната кардиологична болница


Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина да бъдат изразходвани за малките пациенти с вродени кардиопатии. Това предложиха специалисти от Националната кардиологична болница на пресконференция, посветена на Световната седмица на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва от 7 до 14 февруари.

Ние сме единственото лечебно заведение, в което се осъществява диагностика, интервенционално и оперативно лечение на деца с вродени сърдечни малформации, коментира директорът проф. Марио Станкев. Той обаче допълни, че при сегашното финансиране разходите за лечение многократно надхвърлят предвидените средства, като загубите остават за сметка на болницата.

Данните сочат, че всяка година в България се раждат около 500 деца с вродени кардиопатии. Това са 8-10 бебета на хиляда живородени. Ако не са диагностицирани и лекувани навреме, вродените сърдечни малформации са най-честата причина за смърт през първата една година от раждането, обясни доц. Маргарита Цонзорова – началник на Клиниката по детски болести и детска кардиология. Тя допълни, че една трета от малките пациенти трябва да бъдат оперирани през първата година от раждането, а около 25% от тях - още през първия месец.

Именно липсващата пренатална диагностика и късното насочване на пациентите към детски кардиолог се оказват едно от най-големите предизвикателства, посочиха специалистите. Необходимо е да бъде създадена национална програма, която да бъде финансово обезпечена, да предлага цялостна визия, а не да решава проблемите на парче, заяви кардиохирургът д-р Стоян Лазаров. По думите му в програмата трябва да бъдат ангажирани - акушер-гинеколози, специалисти по пренатална диагностика, по клинична генетика, неонатолози, педиатри, кардиолози, детски кардиолози и кардиохирурзи, интернисти.

През тази година страната ни за пръв път се включи в отбелязването на Световната седмица на вродените сърдечни малформации. По този повод на 14 февруари т. г. в Националната кардиологична болницата ще се проведе ден на отворените врати. Пациенти от София и страната ще получат възможност за безплатна консултация и евентуално бъдещо лечение.

Коментари