Публикация

Възпалението на съдовете се маскира като други заболявания

Има различни групи васкулит според това дали става дума за автоимунен процес или инфекция


Възпалението на съдовете се смята за рядко заболяване, но може и да не е, тъй като често се маскира със симптомите на други по-познати заболявания. То може да е с различен произход и да засяга различни съдове. Васкулит означава възпаление. „Това е така, защото практически във всеки васкулит има участие на имунната система. Дали възпалението е от инфекциозен характер или автоимунен, е друг въпрос”, казва проф. Марта Балева от Клиника по клинична имунология в Александровска.

Автоимунните васкулити са самостоятелна група, но класификацията им е трудна. Разделят се според големината на съдовете – малки, големи и средни. Има васкулити с типична клинична картина като Вегенеровата грануматулоза, панартерит, Churg-Strauss васкулит. Те са с автоимунна генеза. При тях се предполага, че участват автоимунни процеси от имунокомплексен тип. Най-известният васкулит при автоимунните болести е системният лупус.

Вируси са основните заподозрени виновници за възпалението

Смята се, че в част от случаите васкулитът е реакция на организма към вируси или бактерии. Това причинява автоимунна болест. Типичен пример е при панартериитис нодоза и връзката с хепатит В. Изобщо хепатит В причинява много автоимунни болести. Чернодробната увреда при него е само върхът на айсберга, често се достига до васкулит. Има и други заболявания, които изиграват ролята на отключващ фактор. Един от главните заподозрени е вирусът на Епщайн-Бар – инфекцията с него може да е в основата на различни здравословни проблеми.

Диагнозата е трудна, най-важно е имунологичното изследване

Поставянето на правилната диагноза при васкулитите е трудна задача, казва проф. Балева. Лекарите трябва да познават клиничната картина, но също и да знаят какво да изследват. Клиничната картина зависи от вида на васкулита. Например при този на Чърг-Щраус (Churg-Strauss) основният клиничен симптом е задухът, но може да има моно или полинефрит, еузинофилия, носна полипоза, алергия към нещо (включително и към лекарства), пояснява проф. Балева. Вегенеровата гранумалутоза пък може да се прояви с кървави храчки и съмненията да са първо за туберкулоза.

Автоимунните васкулите се развиват постепенно във времето. Може процесът да е протичал дълго време, без човек да му обръща внимание. Често задухът се бърка с бронхиална астма и се лекува с кортикостероиди. Накрая пациентите стигат до имунолог, едва след като стане ясно, че другите терапии не помагат.

Напредък в диагностиката при системните васкулити е доказването на антинеутрофилни цитоплазмени антитела (ANCA), посочи проф. Балева. Това е изследване, което се прави в имунологичните лаборатории. Там има необходимите специалисти, които могат също и да изтълкуват правилно резултатите. Проблем за пациентите в България е, че малко от имунологичните изследвания се поемат от здравната каса. Все пак пациентът има право да знае кои са подходящите изследвания, друг въпрос е как те ще бъдат заплатени, коментира лекарката.

При описаните симптоми от медицинска гледна точка е уместно да се направят имунологични изследвания, поне за антинеутрофилни цитоплазмени антитела и антинуклеарни антитела. Зад едно неясно оплакване може да стои лупус в начален стадий, когато можем да помогнем много, обяснява проф. Балева. Голяма част от медикаментите се поемат от здравната каса, затова е важно да се търси правилната диагноза.

Най-сигурно е да се направи хистологично изследване (с материал, например кожа) и то преди назначаването на терапия. Някои лекари много бързо назначават кортикостероиди и цитостатици, което не е погрешно, но така картината се замъглява и не може точно да се прецени.

Лечението и с поддържаща цел, отлага усложненията

Не можем да излекуваме васкулита, целта е да помогнем и да отдалечим настъпването на фатални усложнения, казва проф. Балева. Стандартната терапия включва кортикостероиди и цитостатици. В тежки случаи се прави плазмафереза.

Повечето пациенти са в млада и средна възраст, по-рядко се среща при възрастните. По правило те постъпват първо в ревматологията или в дерматологията. Ако болните са с панартериитис нодоза, се засягат бъбреците, тогава те търсят помощ в нефрологията. При Вегенеровата грануломатоза постъпват в пулмологият или в УНГ отделенията. Васкулитите засягат различни органи и системи, затова пътят на пациентите обикновено минава през различни клиники.

Смятат се за редки заболявания, но може и да са по-често срещани, просто трудно се откриват. Васкулити може да има и при някои тежки заболявания, най-вече онкохематологични. Смята се, че туморната инвазия е причина за васкулита.

Специалисти имунолози има в университетските центрове и големите вериги лаборатории. Тези лекари са малко – около 50 в цялата страна. Добре е пациентите да се консултират не само при ревматолог, но и с имунолог. „Медицината е като английското законодателство – трябва да си видял много пациенти и да можеш да се сетиш, че преди 20 г. е имало подобен случай. Трябва да се мисли нестандартно – няма болест, има болен човек. Така са ме учили моите учители – да стоя до леглото на болния и да наблюдавам. Правя това от 40 г. в Александровска болница”, обобщава проф. Балева.

Коментари