Публикация

Кога се налага отстраняване на гърдата. Рак на млечната жлеза.

Мастектомия е операция за премахване на гърдата. В миналото радикална мастектомия с пълно отстраняване на гърдата е стандартното лечение на рак на гърдата. Хирургически пробив през последните две десетилетия настъпва с използването на повече хирургически методики.


Мастектомия е операция за премахване на гърдата. В миналото радикална мастектомия с пълно отстраняване на гърдата е стандартното лечение на рак на гърдата. Хирургически пробив през последните две десетилетия настъпва с използването на повече хирургически методики. При инвазивен рак на млечната жлеза химиотерапията може да бъде също толкова ефективна, колкото мастектомията за лечение на рак на гърдата при някои жени.

Видът на мастектомия и лечение за рак на гърдата зависи от няколко ключови фактора, включително:

- възраст
- общо здравословно състояние
- менопауза статус
- размер на тумора
- стадий на тумора (доколко се е разпространил)
- тумор клас (агресивност)
- статус на хормон туморния рецептор
- дали лимфните възли са ангажирани

Ето информация за различните видове мастектомия, които са на разположение днес за лечение на рак на гърдата.

Какво е превантивна Мастектомия?

Жените, които имат висок генетичен или фамилен риск от рак на гърдата, могат да изберат превантивната мастектомия. Превантивната мастектомия се нарича профилактична мастектомия. Тя може да бъде общо мастектомия с отстраняване на цялата гърда и зърното. Или може да се направи подкожна мастектомия, където се отстранява гърдата, но зърното остава непокътнато.

Проучванията показват, че появата на рак на гърдата може да бъде намален с 90%, след като направи профилактична мастектомия при жени с висок риск за това заболяване. Понякога жени, които са имали рак на гърдата в едната гърда се решават да имат превантивна мастектомия за премахване на другата гърда. Това може да намали вероятността от рецидив на рака. В някои случаи и двете гърди са отстранени. Това се нарича двойна мастектомия.

Реконструкция на гърдата може да бъде направено по време на превантивната мастектомия (незабавна реконструкция) или може да бъде насрочено за по-късен момент (забавена реконструкция). По време на реконструкция на гърдата хирургът може да използва изкуствени импланти или клапи на тъкан от друга част на тялото за реконструкция на гърдата.

Какво е частична Мастектомия?

Лекарите могат да извърши частична мастектомия на жени с първа или втора степен рак на гърдата. Частична мастектомия - тази процедура е последвано от лъчева терапия към останалата тъкан на гърдата. С лъчева терапия мощни рентгенови лъчи облъчват гръдната тъкан. Радиацията убива раковите клетки и ги предпазва от разпространение или повтарящи се в областта на гърдите.

Lumpectomy (широка ексцизия) премахва тумора в зона, свободна от тъкан около тумора. Ако раковите клетки са открити по-късно, хирургът може да отстрани повече от тъканта. Тази процедура се нарича повторно ексцизия.

Друг вид на частична мастектомия се нарича quadrantectomy. За тази процедура хирургът премахва тумора и на гръдната тъкан, отколкото се отстранява с lumpectomy.

В някои случаи се изисква хирургична намеса често и след частична мастектомия. Понякога, ако раковите клетки се откриват в остатъчната жлезна тъкан, може да бъде необходимо да се премахне цялата гърда.

Какво е радикална мастектомия?

Радикална мастектомия е пълното премахване на гърдата, включително зърното. Хирургът премахва кожата, мускулите под гърдите или без мускулите и лимфните възли по пътя на лимфотока. Тъй като радикална мастектомия не е по-ефективен в сравнение с други по-крайни форми на мастектомия, това е рядко използван метод днес.

По-малко травмираща и по-широко използвана процедура е модифицирана радикална мастектомия (MRM). С модифицирана радикална мастектомия се отстранява цялата гърда, както и на лимфните възли под мишниците. Но гръдните мускули са оставени непокътнати. Процедурата може да бъде последвана от реконструкция на гърдата.

И все пак изборът на операцията за максимална ефективност от хирургичното лечение е в ръцете на опитния хирург. Доверете се на него.

Д-р Красимир Шопов
хирург-мамолог

Коментари