Публикация

Евгений Кънев: България има шанс да стане световна дестинация за медицински туризъм

Здравеопазването ще е най-голямата индустрия на XXI век, до 6 г. разходите ще скочат от 35 на 71 трилиона долара


Здравеопазването се очертава като голямата индустрия на XXI век – разходите за него ще скочат в световен мащаб ще скочат от 45-50 трилиона долара в момента на 71 трилиона до 2020 г. С тази прогноза на консултантската компания „ПрайсуотърхаусКупърс” стартира първият за годината Клуб Инвестор, който събра в понеделник вечерта десетки бизнесмени, икономисти, мениджъри на болници на дискусия за възможностите за финансиране и инвестиции в българското здравеопазване.

От тях обаче само 4-5% ще отидат за инфраструктура, останалите близо 60 трилиона ще бъдат за технологии, стандарти, за повишаване на качеството на здравните услуги, изтъкна Евгений Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания „Маконис”. Китай и Индия раздвиждат мощно пазара на здравеопазването, половината от разходите за здравеопазване в световен план пък се правят в САЩ. Сингапур пък е на 6-о място в света по ефект от здравеопазването. Това са актуалните тенденции, но предстоят огромни промени и на този фон България трябва да намери своето място, заяви специалистът. Според него мединският туризъм е добър вариант за България, защото ако успее да привлече поток от чужди пациенти, които търсят евтино и достъпно лечение, ще може да гарантира възвръщаемост на частните инвестиции в здравеопазването.

По думите му във Великобритания например има огромна листа на чакащи пациенти. Можем таргетираме тях, както и допълнителни потоци от скандинавските страни и Русия, заяви Кънев.

Частните болници могат да станат мост за медицинския туризъм, коментира и д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на „Токуда Болница София”. Само за последните 2-3 г. през подопечното му здравно заведение минали 11 000 чужди пациенти. Те търсели добри лекари, качествено обслужване, добри болнични условия и бърз достъп. Според Дренски същите тези пациенти след това могат да се върнат в България и като туристи, продължавайки рехабилитацията си и така да вкарат допълнително пари у нас.

Според доц. Атанас Щерев е малко вероятно да привлече медицински туристи държава с отвратителна инфраструктура, в която частната собстеност не е защитена, в която обират хора по магистралите, а 1,5 млн. нямат пари за хляб и не се осигуряват. Той призова пациентските организации и лекарите да бият тревога, защото иначе няма шанс за инвестиции

Коментари