Публикация

Доц. Атанас Щерев: Трябва се дадат равни възможности на частните и държавни болници

Пациентските организации и лекарите трябва да ускорят здравната реформа, за да спасят системата, убеден е специалистът


Ако искаме инвестиции в здравеопазването, трябва да се дадат равни възможности на частните и държавни болници, заяви доц. Атанас Щерев, съсобственик на медицински център „Щерев” на първия за годината клуб Инвестор. Дебатът бе за финансирането и инвестициите в здравеопазването. Той бе категоричен, че нелоялната конкуренция отблъсква инвеститорите. Фигуриращото по Конституция право на безплатна медицинска помощ според него е нонсенс. Никъде по света нямало такава, а още Хипократ наложил ви лансирал твърдението си, че лекарите трябва да бъдат добре платени, отсече той.

Според Щерев здравеопазването се крепи на солидарност и дори най-богатите не могат да имат добро здравеопазване, ако няма солидарност. Всеки гражданин имал право на солидарно предплатена медицинска помощ и мястото на държавата било да създаде правилата и да не се меси. Въпреки сложната среда 31% от болничния пазар принадлежат на частните болници, каза д-р Явор Дренски, шеф на Сдружението на частните болници. Сега те са 98 и през тях минават хиляди пациенти годишно. Около 16%, или над 300 000 са хоспитализираните в тях болни, които избират качеството – лекари, апаратура, въпреки че са с ясното съзнание, че трябва да се доплаща. Той изтъкна, че частната инициатива може да подпомогне и държавата, защото именно частните болници съсредоточават добрият мениджмънт и добрите лекари.

Доц. Щерев за пореден път изтъкна предимството на диагностично свързаните групи като по-съвършен механизъм за финансиране и логична алтернатива за клиничните пътеки, които според него не зачитат пациента. Прогнозира, че реформите ще са болезнени – с безработни, закрити болници, пренасочване на пациенти, но рано или късно ще станат, защото иначе ще страдат пациентите, а лекарите и сестрите ще продължат да напускат България. По време на форума Илиян Кънев, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания „Маконис” изтъкна, че медицинският туризъм е добра ниша за България и че привличането на чужди пациенти е перспективна посока за развитие и възвръщане на инвестициите. Според доц. Атанас Щерев е малко вероятно да привлече медицински туристи държава заради лошата си инфраструктура, в която частната собстеност не е защитена, в която обират хора по магистралите, а 1,5 млн. нямат пари за хляб и не се осигуряват. Той призова пациентските организации и лекарите да бият тревога, защото иначе няма шанс за инвестиции.

Коментари