Публикация

Апетитът при бебетата може да е сигнал за бъдещо затлъстяване

Проблемът може да бъде установен, ако през първите 15 месеца от раждането се наблюдава необичайно бърз растеж


Обикновено родителите се радват на добрия апетит при бебетата. Той обаче може да е признак, че новороденото е предразположено към затлъстяване, съобщава The Herald Scotland. Изследвания показали, че проблемът може да се окаже именно такъв, ако първите 15 месеца след раждането се наблюдава необичайно бърз растеж на детето.

Друго проучване показва, че 10-годишните деца с по-нисък отговор на засищане (които по-трудно спират да се хранят, дори когато са преяли) са генетично по-предразположени към затлъстяване.

Учените изследвали данни от двуяйчни еднополови близнаци с различни нива на засищане и отзивчивост към храната (желание да се хранят, когато видят или помиришат вкусно ястие). Резултатите показали, че на петнадесетия месец близнакът с по-нисък праг на засищане тежи с около 2 кг повече от брат си.

През последните години затлъстяването е сред основните проблеми в детска възраст, коментира проф. Джейн Уордъл от изследователския център към University College London. По думите му добрият апетит може да бъде здравословен, но е добре родителите да бъдат бдителни за ранни признаци като лакомо отношение към храната и желание за ядене при най-малкия дразнител на апетите.

Коментари