Публикация

Хормоналните проблеми изискват комплексен подход

Екип от специалисти – ендокринолози, гинеколози, андролози, генетици и психолози ще диагностицира, консултира и лекува в ДКЦ „Асцендент” – София пациенти с вродени и придобити проблеми на половата система, оплодителната способност, потентността, сексуалната идентичност. По този повод разговаряхме с проф. Филип Куманов, ендокринолог-андролог, член на новия екип.


- Проф. Куманов, какви здравословни проблеми са обект на ендокринологичната гинекология?
- Всякакви хормонални нарушения – излишества или недостиг на половите жлези и на регулиращите ги органи като хипофизата и хипоталамуса. В по-широк смисъл тук се включват всички нарушения на половото развитие, при които един индивид изглежда външно като жена, но хормонално и генетично става въпрос за междинно полово състояние.

- Това ли е така нареченият хермафродитизъм?
- Той е една малка част от въпросните разстройства. Те са много повече, с различни прояви и генетични характеристики. Хермафродитизмът се изразява в наличието при един индивид и на яйчникова, и на тестикуларна тъкан. Днешната медицина избягва травмиращи за хората понятия и борави с нова класификация. В нея заболяванията се обединяват според причината - дефект на гените, дефект на хромозомите или проблем при хормоналните рецептори.

- Често ли се срещат такива отклонения?
- Всяко едно от тези заболявания не е често, но те са много видове, поради което общият брой на засегнатите съвсем не е пренебрежим. Например Синдромът на Клайнфелтър засяга едно на всеки 400–500 живородени момчета. Синдромът на Търнер се среща при едно от 2500 живородени момичета. Става въпрос за недоразвити полови жлези и външни полови органи, липсва оплодителна способност.

- Вашият екип ще се занимава ли с придобити заболявания?
- Разбира се, в хода на растежа на един индивид могат да възникнат проблеми, които не са генетично заложени, но в крайна сметка влошават качеството на живота и социализацията. Всеки може да си даде сметка какво означава за една млада жена да загуби менструацията си или да развие прекомерно окосмяване по лицето и тялото. Всички тези състояния изискват прецизна комплексна и екипна работа на различни видове медицински специалисти. Медицината напредна значително и вече можем успешно да преодоляваме редица състояния, които преди това се възприемаха едва ли не като присъда.

- Отклоненията в пубертетното развитие често ли се срещат?
- При момичетата по-често наблюдаваме изпреварващ пубертет, докато при момчетата обикновено отклонението е свързано със закъснение в половото съзряване. Важно е такива младежи да бъдат консултирани и лекувани навреме, защото често състоянието им е свързано и с определена психотравма.

- Защо се наложи да изградите този екип за лечение на хормонално-полови проблеми?
- Защото през последните години се получи така, че липсва единен подход, общ поглед върху проблемите на един пациент с подобни проблеми. Той трябваше да обикаля по различни болници и центрове, да търси специалисти, да се лута. Идеята е при нас да се затвори целият цикъл от диагностиката до лечението и проследяването, при това чрез привличане на опитни и доказани специалисти.

- Възможно ли е един пациент с установени нарушения на жлези, хормони и сексуална функция да създаде семейство, да има деца?
- Преди доста години у нас имаше една поговорка: че нещо ще стане, когато на кьосето му поникне брада, т.е. никога. Да, ама след това откриха тестостерона, създадоха се лекарства на негова основа и сега всеки мъж може да има брада. Ако трябва да отговоря конкретно – при огромна част от хората с хормонални проблеми може да се стигне до създаване на деца, особено след въвеждането на асистираната репродукция.

- По света вече много се говори за отлагане на старостта, това възможно ли е?
- Всичко е много индивидуално и настъпването на старостта зависи от страшно много фактори, но ако човек навреме се грижи за себе си, за здравето си, може до доста стабилна възраст да бъде активен, полезен и да живее в психологически комфорт. Наш екип от ендокринолози например разработи маркери, показатели, които разкриват резервите на яйчника. Така една жена може да знае дали има шанс да зачене от собствена яйцеклетка. А по отношение на физиологично настъпил климактериум най-важното е екип от специалисти да определи как да се минимизират проблемите в организма от хормоналния дефицит. Става въпрос за сърдечносъдовия риск, за опасността от остеопороза и фрактури и не на последно място за външния вид и активността на съответната дама.

Коментари