Публикация

Грипът е заболяване, което може да се повтори

Колкото по-рано се отиде на доктор и се предприемат мерки, толкова по-леко и по-бързо отминават симптомите на грип, категоричен е общопрактикуващият лекар от ДКЦ ХІ – София, д-р Бисер Георгиев


Основна грешка на болните от грип, казва д-р Георгиев, е че въпреки неразположението, заболелите не остават вкъщи, където им е мястото. Ходейки на работа или на училище, те предават инфекцията на хората, с които се срещат, и така влошават не само своето положение. Другият проблем е, че не се обръщат за консултация към лекар в самото начало на симптомите на грип, което е много важно за предприемане на адекватно лечение и предотвратяване на усложненията.

Колкото по-рано се отиде на лекар и се предприемат мерки, толкова по-леко и по-бързо отминават грипните симптоми, категоричен е общопрактикуващият лекар.

По думите му терапията с противовирусни препарати задължително трябва да започне не по-късно от 24 до 48 часа от началото на симптомите и клиничната изява на заболяването. Мине ли третият ден, откакто са започнали симптомите, вероятността да се повлияе пълноценно с лечение на самото вирусно заболяване е доста по-малка, а честотата на изявените усложнения значително нараства, обяснява д-р Георгиев. Паралелно с противовирусните медикаменти той препоръчва прием на витамини, много течности, а ако има кашлица – препарат за повлияването й. Всичко зависи от състоянието на самия организъм, но за да се преодолее инфекцията, са нужни между три и седем дни, ако не се допуснат усложнения, показват наблюденията на лекаря.

Д-р Бисер Георгиев предупреждава, че преболедуването не означава, че не може да се активира наново грипна инфекция от други вируси. Освен това при повторната вирусна инфекция оплакванията са по-сериозни и процентът на усложненията – по-висок. Затова общопрактикуващият лекар препоръчва противовирусни препарати да се взимат и профилактично, особено ако в семейството или сред околните има болен от грип. 

Коментари