Публикация

Кашлицата при децата трябва да се следи

Една трета от малките пациенти стигат до пневмония, поради неадекватно лечение


Тази година грипната епидемия засегна много градове, в някои не беше обявена, но това не значи, че грипният вирус ни е подминал. Смятахме, че пикът вече е отшумял, но през последните дни става ясно, че се задържа заболеваемостта, хоризонталата в графиката остава, не е паднала надолу.

Проявите на грипа са обичайните – висока температура, отпадналост, болки по мускулите. При някои деца имаше и гадене, повръщане. В края на годината, когато започна грипната вълна, според моите наблюдения имаше много случаи на синузит, сега силно зачестиха конюнктивитите. При голяма част от заболелите, особено при неадекватно лечение, започва кашлица –ако тя не се овладее, в немалко случаи се достига до засягане на долните дихателни пътища, бронхит, бронхиолит, пневмония. Бронхитът примерно се развива много бързо, наблюдавал съм дори след ден и половина кашлица, като не изключвам и информацията от родителите да не е съвсем точна. За часове при малките деца може да се развие и пневмония.

До пневмония тази година без преувеличение мога да кажа се стигна при повече от една трета от заболелите, най-вече поради неадекватно лечение. Трябва да се знае, че при симптоми на грип през първите дни не трябва да се атакува с антибиотици, защото става въпрос за вирус. Но всяко дете е индивидуален, различен случай и ако е необходимо, би трябвало да се следи, да се посещава вкъщи всеки ден. Някои колеги може и да ми се разсърдят, но ако искаме пациентите ни да са здрави и да не се стига до усложнения, това се прави. Защото ако минат няколко дни и особено ако родителят не може да наблюдава детето както трябва, отрицателният резултат е налице.

При висока температура се прилагат аналгетици, докато лекарят е необходимо добре да прецени причината за кашлицата – защото тя е защитен рефлекс, освобождаващ дихателните пътища от натрупан секрет или попаднали чужди частици. Още с първите симптоми – дали хрема, кашлица или температура – детето трябва да бъде прегледано. В никакъв случай нещата не бива да се оставят на самотек, на самолечение и да се разчита, че ще се размине. Ако говорим за кашлицата, тя съпътства и бронхита, и пневмонията, както и настинката, и зачервеното гърло. Кашлицата има голяма диагностична стойност, тя показва, че нещо става в дихателната система. Дали е остра, дали е хронична влажна, дали е внезапно настъпила при хранене (тогава може да се мисли за чуждо тяло в дихателните пътища). Дали е болезнена, дали се засилва вечер след лягане или сутрин – всички тези неща дават много информация за добрия лекар. И той ще реши дали има нужда от други методи за установяване на заболяването, или примерно при една по-лека симптоматика ще избере подходящите средства. Има унифицирани препарати, които действат и при суха, и при влажна кашлица, втечняват жилавия секрет, успокояват лигавицата на гърлото – такъв е ЕнТиТус. Защото съществуват препарати само за влажна кашлица, други облекчават кашлицата чрез втечняване на бронхиалния секрет и други, които облекчават кашлицата чрез изхвърляне на течния бронхиален секрет. И лекарят преценява какво да изпише и с какво да лекува. Специално ЕнТиТус може да се дава от родителите веднага, още преди да се отиде на преглед. Защото е от препаратите, които могат да бъдат винаги в домашната аптека и да се използват без предписание от лекар. Но консултация трябва да бъде потърсена на втория или най-късно на третия ден. А има и препарати и средства от всякакъв вид, които трябва да бъдат назначавани само от лекар. При моите пациенти съм изградил до голяма степен такава дисциплина и култура. Ще повторя – трябва да се преценява внимателно при всяко дете, подходът да е строго индивидуален – възраст, от какво и как е боледувало досега, да се познава семейството и средата – всичко това са важни неща. Впрочем заради тях започна и реформата в здравеопазването, от която има още много какво да се желае.

Коментари