Публикация

Грижат ли се лекарите и студентите по медицина за здравето си?

Ако не си психически, духовно и физически в добра форма, няма да издържиш дълго в тази професия


Да бъдеш лекар е голяма отговорност. Това не обхваща само предписването на лекарства, но и превенцията на заболяванията. Както известният специалист по медицина от 19 в. сър Уилям Ослър казва:” Една от първите отговорности на лекаря е да обучава хората как да не им се налага да взимат лекарства.” Друга не по-маловажна отговорност на медицинските специалисти е тази към собственото им здраве. Повечето хора свързват думата „медицина” с думата „болести”, а не „здраве”. Забравяме, че „здравеопазване” е опазване на здравето, а не изчакване да се появи болестта и след това да се търси лечение.

Нещата щяха да стоят по много по-различен начин, ако съществуваше практика или обучение, които да убедят хората, че болестите не се „случват неочаквано”, те се предизвикват от начина на живот. Това се говори на теория, но може би все още не е измислен достатъчно въздействащ начин, който да докосне емоционално хората, за да променят навиците си. Ние сме емоционални същества и колкото и да го отричаме, реагираме на неща, които силно са ни впечатлили на емоционално, а не на рационално ниво.

Доколко самите лекари имат отговорно поведение спрямо собственото си здраве? Ето статистиката за САЩ и Канада:

  • ·Лекарите като цяло са в по-добра физическа форма и живеят по-дълго от средностатистическия американец. Мъжете-медици поддържат добри нива на холестерол и кръвна захар. Голяма част от лекарите спортуват преди започване на работния ден.
  • ·Канадските лекари спортуват средно по 4.7 часа на седмица ( в изследването са участвали 3 213 медици), а повече от 50% от лекарите работещи към Медицинското училище в Харвард ( които наброяват 2 115 човека) тренират поне 3 пъти в седмицата за 30-60 минути.
  • ·Само от 2 до 4% от лекарите в САЩ пушат цигари. Сред лекарите има много малка част въздържатели от алкохол, но тези, които пият, консумират умерени количества алкохол. Въпросът с консумацията на алкохол сред студентите по Медицина се оказва съвсем различен – 40% от студентите от мъжки пол и 25% от студентите от женски пол са казали, че прекаляват с алкохола поне веднъж месечно. Изследователите уточняват, че ситуацията е подобна и сред студентите от други специалности.

Едуард Крегън, професор към клиниката Mayoв Минесота, казва, че все повече лекари осъзнават, че „ако не си психически, духовно и физически в добра форма, няма да издържиш дълго в тази професия.”

Много изследвания показват, че медицинските специалисти, които правят физически упражнения и поддържат здравословно тегло, са по-склонни да съветват пациентите си да живеят здравословно и думите им действително оказват ефект.

Според проф. Ерика Франк от Университета в Британска Колумбия, която е участвала в изследване на здравето на жените-лекарки (Women Physician's Health Study):

„Има силна връзка между това, което лекарите правят за себе си и това, което казват на пациентите си. Ако обръщаме повече внимание на здравето на лекарите, ще имаме по-здраво население в страната като цяло.”

Интересно би било да се направи такова изследване и в България. Срещнахме се с Желю Добрев, немски студент във факултета по англоезично обучение към Медицински университет във Варна, който посвещава голяма част от свободното си време си на тренировки, за да го попитаме за мотивацията му да спортува и какво друго прави, за да се грижи за здравето си:

„Спортът ми доставя удоволствие. Тренировките ми дават също и самочувствие и усещането за здраво тяло.Несъмнено, напрежението при следването медицина е огромно и спортът осигурява един вид баланс -физически и психически.За мен е много важно лекарят,който дава съвети за поддържане на добро здраве или лечение, да бъде правдоподобен.Как мога да повярвам на диетолог,който е с наднормено тегло или да получавам съвети от лекар да огранича пушенето,ако той току-що е изгасил цигарата.

Много важно е принципите на поведение,които изискваш от другите, да бъдат за теб също начин на живот.Моята представаза добър лекар е човек, който излъчва позитивност,здраве и високo ниво насамодисциплина.

Здравословното храненепредставлява 80%от грижата за здравето.Спазването на двигателен и хранителен режим вървят заедно. Режим се прилага тогава, когато има заболяване на тялото вследствие на неправилно поведение. Иначе, когато тялото е здраво, би трябвало да се казва не „режим”, а „правилен начин на хранене”.


За съжаление, моите колеги не тренират и може би само 10 % са склонни да се занимават със спорт или здравословно хранене.Това е много жалко,защото за мен атрактивен е този млад човек,който излъчва сила и здраве,а не недоспалия и подпухнал от алкохолни ексцесии студент. Общоизвестно е,че студентите имат много безсънни нощи, в които прекаляват с алкохола.”

Източник: Forum der Medizin

Коментари