Публикация

БЛС: Пакет от мерки може да свали разходите за лекарства

Експерти предлагат централизирано договаряне и система за отстъпки


Част от разходите за лекарства могат да бъдат спестени чрез въвеждане на подходящ модел на договаряне, заяви на семинар пред журналисти маг.-фарм. Маргарита Грозданова - директор на Дирекция „Лекарствена политика” в НЗОК. Ако преразходът при дейностите се движи в рамките на 5%, то при лекарствата той достига близо 25%, каза тя. През последните години касата отделя все повече средства за медикаменти. Докато през 2012 г. за това перо са били изразходвани 519, 6 млн. лв., през 2013 г. разходите надхвърлят 550 млн. лв.

Има мерки, които могат да овладеят галопиращите разходи за лекарства, смятат от лекарския съюз. Предложенията на съсловната организация ще бъдат изпратени в МЗ. Първото се отнася до онколекарствата. При тях трябва да се въведе централизирана система за договаряне на цените. В момента всяка болница прави отделен търг, което не позволява да се постигнат конкурентни цени. При централизираното договаряне НЗОК ще плаща директно на дистрибуторите, след което медикаментите ще бъдат предоставяни на лечебните заведения по техни заявки. Този подход пести излишни процедури, а касата ще може да договаря по-големи количества и значителни отстъпки, обясни идеята експертът към БЛС д-р Димитър Петров.

От лекарския съюз предлагат отстъпките за нови лекарства да се правят по т. нар. система за бюджетно въздействие. НЗОК и фирмите ще договарят лекарството за определен брой пациенти, а ако те се окажат повече - фармацевтичната компания ще осигури лечение на допълнителната бройка.

Третата мярка предвижда въвеждането на кръстосани отстъпки. Когато в реимбурсния списък се включва нов медикамент, фармацевтичната фирма ще трябва да увеличи отстъпките за други препарати от портфолиото си.

Преди едно лекарство да бъде включено в реимбурсния списък, трябва да се прави комплексна оценка за неговата ефективност, цена и икономическа обоснованост. Това е последното предложение.

От НЗОК поискаха още държавата да поеме финансирането на редките болести. Тяхното лечение изисква сериозен ресурс и ако се покрият всички необходими разходи за подобни скъпоструващи терапии, може да не останат средства за социалнозначимите заболявания като диабет и хипертония, коментира подуправителят на касата д-р Динчо Генев. От януари 2014 г. ваксините и инвитро процедурите бяха върнати в МЗ, припомниха експертите. Според д-р Генев парите, които се отделят за лекарства и за болнична помощ, са почти изравнени, а това е сериозен недостатък.

Коментари