Публикация

Искат ревизия на медицинските стандарти – били неизпълними

Болниците ще получат заработеното по прогнозен бюджет, а надвишеното - след допълнителна проверка


НЗОК и БЛС ще поискат да бъдат направени промени в медицинските стандарти, тъй като заложените в тях изисквания са необосновано високи, а в някои случаи – напълно излишни. Идеята бе лансирана на семинар във Велинград. Надяваме се до средата на годината лекарският съюз да създаде работни групи по специалности, които да изработват стандарти и нива на компетентност, обяви председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Те ще бъдат съставени от 11 души и ще бъдат ръководени от експерт на БЛС, посочен от научното дружество по съответната специалност.

Болниците ще получат всичко заработено в рамките на прогнозните бюджети, а средствата за надвишените дейности ще бъдат изплатени с един месец закъснение и след извършена проверка. Това е правило, залегнало в Националния рамков договор 2014. Представителите на НЗОК и БЛС коментираха, че настоящият рамков договор е значително по-гъвкав от досега действащия. НРД 2014 позволява да бъдат използвани 5% от резерва, всеки месец надзорният съвет на касата ще може да взима средства за преразпределение, а на тримесечие сметките да се изравняват.

Д-р Райчинов прогнозира, че към края на годината дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде около 150-200 млн. лв. Проблемът може да бъде решен, ако държавата започне да плаща пълната вноска за децата от 8%, коментира той. Изчисленията показват, че ако това се случи, в бюджета на касата ще влязат допълнително около 160 млн. лв. Експертите от БЛС за пореден път подчертаха, че над 60% от дейностите са недофинансирани, цените на услугите са най-ниските в Европа, а страната ни отделя най-малък процент от БВП за здраве.

Коментари