Все повече млади лекари напускат страната
25.02.14
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Все повече млади лекари напускат страната

Все повече млади лекари напускат страната

До 10 г. недостигът на кадри ще стане необратим процес

Средно около 480 лекари годишно напускат България и търсят възможности за реализация в чужбина. Това сочат данни от доклад на зам.-председателя на БЛС д-р Юлиан Йорданов, представен на семинар във Велинград.

Около 50% от заминаващите медици са на възраст между 46 и 50 години. През последните две години обаче рязко се е увеличил броят на новозавършилите медицина и на лекарите до 35-годишна възраст, които продължават кариерата си извън страната. Ако тази тенденция се запази, след десет години недостигът на кадри ще стане необратим процес, коментира д-р Йорданов. Той допълни, че към традиционните анестезиология, акушерство и гинекология и хирургия, се включват и лекари от нови специалности – психиатрия, патология, образна диагностика и офталмология.

Резултатите от допитване сочат, че основните причини за емиграцията на специалистите са търсене на по-добро заплащане и условия на труд, възможност за кариерно развитие, по-висок стандарт на живот в чужбина, умора от несвършеното от здравната реформа, липса на доверие във водената здравна политика.

Най-голям процент от лекари избират да продължат професионалното си развитие в Германия и Великобритания, показват още данните от доклада.

Цялата презентация и възможните решения на наболелия проблем можете да видите в прикачения по-долу файл:

Прикачени файлове

Мнения