Публикация

Все повече млади лекари напускат страната

До 10 г. недостигът на кадри ще стане необратим процес


Средно около 480 лекари годишно напускат България и търсят възможности за реализация в чужбина. Това сочат данни от доклад на зам.-председателя на БЛС д-р Юлиан Йорданов, представен на семинар във Велинград.

Около 50% от заминаващите медици са на възраст между 46 и 50 години. През последните две години обаче рязко се е увеличил броят на новозавършилите медицина и на лекарите до 35-годишна възраст, които продължават кариерата си извън страната. Ако тази тенденция се запази, след десет години недостигът на кадри ще стане необратим процес, коментира д-р Йорданов. Той допълни, че към традиционните анестезиология, акушерство и гинекология и хирургия, се включват и лекари от нови специалности – психиатрия, патология, образна диагностика и офталмология.

Резултатите от допитване сочат, че основните причини за емиграцията на специалистите са търсене на по-добро заплащане и условия на труд, възможност за кариерно развитие, по-висок стандарт на живот в чужбина, умора от несвършеното от здравната реформа, липса на доверие във водената здравна политика.

Най-голям процент от лекари избират да продължат професионалното си развитие в Германия и Великобритания, показват още данните от доклада.

Цялата презентация и възможните решения на наболелия проблем можете да видите в прикачения по-долу файл:

Прикачени файлове

Коментари