Публикация

С пробиотици сваляме килограми лесно и трайно

Експеримент показа, бе с полезните бактерии се избягва йо-йо ефектът


Има един лесен начин да регулираме теглото си без да гладуваме. Това може да стане с помощта на пробиотици, твърдят учени, цитирани от сайта Spire Healthcare. Приемаме ли от полезните бактерии, не само ще свалим по-лесно килограми, но и резултатът се запазва доста дълго време. Това е друг плюс, понеже при обичайните диети често се наблюдава йо-йо ефект. Вече е доказано, че микрофлората на стомашно-чревния тракт на стройните хора се отличава от тази на дебелите. Причината е проста – разновидностите на бактериите се променят според състава на храната.

Учените решили да проверят дали могат да променят състава им с помощта на пробиотици. Те събрали група от 125 мъже и жени с наднормено тегло, започнали с тях 12-седмична програма за отслабване. След това прекарали още 12 седмици с програма за запазване на постигнатите резултати.

За този период 50% от доброволците приемали по две таблетки пробиотици всеки ден. Останалите – пласебо. След 12 седмици жените, които пили пробиотици, свалили средно 4,4 кг, докато в групата на пласебо понижаването било само с 2,6 кг. Любопитното е, че пробиотиците не повлияли при теглото на мъжете. След първите 12 седмици жените, които приемали от полезните бактерии, продължавали да губят килограми, докато другите с пласебото едва успявали да задържат постигнатите резултати.

Коментари