Публикация

Обездвижването е пагубно за ставите

Интервю с д-р Дора Иванова от физиотерапевтичния център „Вита” в Бургас


- Д-р Иванова, доколко ставните проблеми са зависими от метеорологичните условия?

- Влажният климат в Бургас например допринася немалко за увеличаване на проблемите в ставите. Понякога по време на физиотерапевтичен курс на пациенти им се налага да отидат за ден-два до София и споделят, че там са се чувствали по-добре. Особено негативно влияние оказват промените във времето. Има дни, когато почти всички съобщават за засилване на оплакванията си. С течение на годините някои хора придобиват способността да ,,предсказват” промяната на времето, съдейки по ставните си болежки.

- Какво е значението на своевременното лечение?

- Първият и основен симптом за проблем със ставите е болката, понякога придружена с оток. Тя се появява често след натоварване - продължително ходене, тежка физическа работа. Болката в кръста понякога се предизвиква от продължително седене. Обездвижването е причина за отслабване на мускулатурата, затрудненото хранене на ставата води също до болка. Единствената става със собствено оросяване е тазобедрената - при всички други хранителните вещества се доставят през ставната капсула чрез движението. Много често хората не обръщат внимание в началото, търпят с години, самолекуват се и в един момент са шокирани, че вече са за смяна на става. Когато ставният хрущял не е износен, напълно може да им се помогне с медикаменти, физиотерапия и прием на хондропротектори. Понякога ми е много трудно да убедя пациентите с гонартроза (увреждане на колянната става), че трябва да носят бастун, за да улеснят движението си и да не натоварват здравия крайник, за да не се налага след това да лекуваме и него.

- Наблюдавате ли подмладяване на ставните оплаквания?

- Разбира се, ставните проблеми се срещат много по-често при възрастните хора, но моята практика показва, че на голяма част от тях може да се помогне и за месеци, дори и за години болката да изчезне или значително да намалее. За съжаление със ставна болка вече идват и хора на 30-40 години, имала съм пациенти на 16 години с дискова херния. Може би причините за това се крият вече не само в генетичната обремененост, прекомерното натоварване, наднорменото тегло, а и в обездвижването, качеството на храната, стреса. Артрозата е хронично дегенеративно ставно заболяване, свързано с обезводняването на ставния хрущял и последвалото му износване. Когато той изтънее, костта се натоварва с несвойствена за нея функция и реагира по единствения възможен начин - да се разраства в местата с натоварване и да образува така наречените ,,шипове". Те дразнят околните структури, предизвикват възпаление, оток и съответно болка. Преди време се смяташе, че хрущялът не се възстановява. Съвременните проучвания доказват, че това е един бавен и труден, но не и невъзможен процес. Естествено, не може да се регенерира 100%. Трябва да се спазва определен режим - двигателна активност, прием на много течности. Колкото по-слаба е мускулатурата, толкова повече се товари ставата и се усилва болката. Затова упражненията се правят от облекчено положение - седящо, от лицев или тилен лег, при възможност да се прави и подводна гимнастика. Добър ефект има и физиотерапията и особено лазертерапията. Системно трябва да се приемат и хондропротектори.

- Ако обобщим препоръките Ви?

- Както ние се храним, така трябва да се грижим и ставите ни да се хранят. Хондропротекторите съдържат градивни частици в структурата на хрущяла, които трудно се набавят с храната, но за да имат ефект, трябва да се приемат два пъти годишно по 3 месеца. От обратната информация, която получавам от пациентите си, съм впечатлена от ефекта на Хондросейв. Освен хондропротектори той съдържа още витамини и минерали, които подпомагат изхранването и възстановяване на ставния хрущял. Препоръчвам на всеки - появи ли се проблем, не забавяйте консултацията със специалист. Колкото по-рано се предприемат мерки, толкова по-добре. Правете ежедневно упражнения, съобразени със състоянието ви, поддържайте теглото си в норма. Ако имате ставно заболяване, не забравяйте, че физиотерапията и лазертерапията помагат много. Провеждайте 2 пъти в годината 3-месечен курс с хондропротектори.

Коментари