Публикация

"Звездички" от кръвоносни съдове набраздяват лицето на пушача

Ако оставите цигарите, намалявате риска за рак и други болести


По данни на СЗО всяка година в света се диагностицират около 12 млн. души със злокачествени тумори, а всеки ден умират около 20 000 души. При жените най-чест е ракът на гърдата (22,8% от всички злокачествени тумори), а при мъжете - ракът на белия дроб (18,5% от всички злокачествени тумори). За страната ни заболеваемостта от рак на белия дроб е 52 на 100 000 население. Смъртността е висока, тъй като заболяването се открива сравнително късно. За съжаление около 60-65% от пациентите в момента са в трети клиничен стадий, което прави резултатите от лечението крайно незадоволителни.Характерно за заболяването е, че дава твърде рано метастази в останалите органи, поради което хирургичната намеса невинаги е ефективна. Затова, колкото по-рано се диагностицира и лекува белодробният рак, толкова по-добро ще е качеството на живот на пациентите.

Какво причинява рак на белия дроб?

Както при всички злокачествени заболявания, конкретната причина не е установена. Смята се, че предразполагащо действие имат редица канцерогенни вещества.

1. Тютюнопушенето е най-важният етиологичен фактор. В 85% от случаите болните са пушачи. В цигарения дим се съдържат повече от 4000 химически вещества с над 46 познати канцерогена: бензпирен, арсеник, ацетон, свободни радикали, метан, никотин, азотен окис. Решаващо за определянето на риска са така наречените пакетогодини (pack years) - брой на кутиите на ден, умножени по години тютюнопушене. Доказано е, че 40 пакетогодини увеличават 10-кратно риска от развитие на белодробен рак. Ракът на белия дроб наскоро замени исхемичната болест на сърцето като водеща причина за смърт сред настоящи и бивши пушачи.

Лицето на пушача: Погледнете се в огледалото и бъдете наясно какво правите с лицето си.

·Появяват се по-рано и по-силно изразени бръчки, особено около очите и устата – съдържащите се в дима от цигарите вещества разрушават колагеновите влакна. При жените този процес се развива по-бързо, отколкото при мъжете.

·Появяват се червеникави „звездички” по кожата – т. нар. купероза - кръвоносните съдове стават по-крехки, в резултат на което се нарушава микроциркулацията на кръвта.

·Кожата посивява и придобива землист оттенък.

·Под очите се формират кръгове и отоци, често с оранжев и червеникав оттенък.

Британският доктор Дъглас Модел въвежда през 1985 г. термина „лице на пушач”, като той съдържа гореизброените диагностични критерии.

Пасивното пушене повишава опасността до 2 пъти. Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб например е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач.

Все пак само от 14 до 17% от пушачите се разболяват от белодробен рак, така че явно съществуват и други фактори.

2. Пулмотропните канцерогенни вещества са причина за около 10% от случаите на белодробен карцином. От тях над 90% се падат на въздействието на азбеста. Потенциране на риска се наблюдава при комбинация на тютюнопушене с излагане на професионални канцерогенни вещества (дългогодишна работа с влакнест азбестов прах, арсен и арсениеви съединения, никел, хром, полициклични ароматни въглеводороди, радиоактивни вещества и др.).

3. Хронични възпалителни белодробни заболявания. Карциномът се развива на базата на метаплазия на епитела от прекарани възпалителни заболявания - туберкулоза, силикоза, пулмофиброза, плеврални сраствания, бронхиектазии и др.

4. Генетично предразположение. Рискът при пациенти, на които един от родителите е болен от рак на белия дроб, е два-три пъти по-висок.

5. Нездравословното хранене, обездвижването, затлъстяването и прекомерната употреба на алкохол са важни променливи фактори, които увеличават опасността от рак на белия дроб.

Промяната в навиците може да повлияе на рисковете, свързани с развитието на рака, както и на други болести. Неотдавнашни европейски учени изказаха предположение, че работата по свързаните с начина на живот фактори, както и подобряването на обстоятелствата на околната среда могат да се окажат ефективни при предотвратяване на рака в бъдеще.

Колкото по-рано е поставена диагнозата рак, толкова по-големи са изгледите за пълно излекуване.

Коментари