Публикация

Масла от авокадо и папая съживяват кожата в края на зимата

Оставете пенливите душгелове за лятото, съветва дерматологът д-р Веселина Раева


Д-р Веселина РАЕВА, специалист дерматолог, съветва

Д-р Веселина РАЕВАПрез зимата кожата е в условия на поливалентна агресия. Сухият студен въздух, острият вятър, стресът, подценяването на слънцезащитата водят до намаление на влагата и оттам на ефективната бариерна функция на кожата. Това налага през този сезон грижата за кожата да е системна и комплексна.
Първо, по време на душ

препаратите, които се разпенват, трябва да оставим за лятото

Сапунът и душ гелът изсушават кожата допълнително. За предпочитане са препарати с омазняващи свойства - видове олио за душ.

Търкането и жуленето разрушават повърхностния слой и също не са препоръчителни. С хавлията само се попива водата. Горещите вана или душ не са добра идея. Почистването на кожата трябва да става

с малки количества меки, несъдържащи алкални елементи препарати

Водата и млякото за лице е добре да съдържат пантенол, розова вода, екстракт от лайка, но не и алкохол.
Чувствителната кожа има нужда от редовно овлажняване. Целта на прилагането на хидратиращи препарати е не само доставяне на влага, но и предотвратяване на прекомерната й загуба. Това се постига с

нанасяне на водонепропусклив слой козметични продукти

съдържащи масла от жожоба, бадем и др. Вечер можем да ползваме препарати с линолова киселина с противовъзпалително действие.
Препарати, съдържащи масло от авокадо, са подходящи за суха и застаряваща кожа. Една от най-важните съставки на модерните козметични продукти е екстракт от папая - източник на

енергия, активизираща клетъчната обмяна

образуващ защитен филм върху кожата, ограничаващ загубата на влага. Задържането на влага се постига и с използване на урея, хиалуронова киселина, колаген - вещества, включени в почти всички видове козметични продукти.
Интересно е да се знае, че през студените зимни месеци

добре е да използваме нощния крем сутринта, а вечер - дневния, хидратиращ крем

Кремовете с коензим Q10 са едни от най-важните фактори за борба със свободните радикали, като в комбинация с витамини В и А съставките взаимно усилват действието си.
Много важен за всяка жена е околоочният контур. През зимата се използва не гел, а крем за очи, който е с по-високо съдържание на мазнини.
Парната баня веднъж седмично е препоръчителна, особено съчетана с крем-маска за лице и шия.
За състоянието на кожата

много важни са хранителните навици

Разнообразната храна, богата на витамини и микроелементи, ограничената консумация на кафе и газирани напитки със сигурност ще се отразят на свежестта на кожата благотворно.
Добре е да не забравяме през зимата и грижата за косата. Измиващите препарати не бива да съдържат синтетични консерванти, оцветители и ароматизатори. През зимата

често явление е електростатичното натоварване на косъма

В този случай помагат геловете с алое вера, масло от пшеничен зародиш и растителни восъци. Те внасят влага в косъма и заздравяват начупените влакна.
Специално внимание през зимата трябва да бъде отделено на слънцезащитата - абсолютно задължителна при почивка на планина. Детската кожа и през зимата се нуждае от защита с продукти с висок UV-фактор.

Не само по време на планинска ваканция

а и в слънчевите снежни дни, защото децата са много по-активни от възрастните в игри на открито.
Сухите, напукани устни също са типичен зимен проблем, заради много тънкия рогов слой. Растителните масла предотвратяват проблема при системна употреба.

Изключително бедната на мастни жлези кожа на ръцете

се нуждае от грижа и подхранване с подходящи кремове по няколко пъти дневно - след всяко измиване. Кожата на краката при ежедневно третиране с препарати, съдържащи глицерин, алантоин и пантенол, не би създавала проблеми.

"Национална бизнес поща", Живка КЕХАЙОВА

Коментари