Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в ДКЦ „Софиямед“

Между 70 и 80 хиляди души в България страдат от глаукома, но само приблизително 50% от тях знаят, че са болни и предприемат лечение


ДКЦ „Софиямед“ се включва в Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 9-ти до 15-и март под мотото „Да се преборим с неоткритата глаукома!“.

Своят профилактичен скринингов преглед, включващ измерване на вътреочно налягане чрез безконтактен тонометър можете да направите от 10-ти до 13-ти март (включително) на територията на ДКЦ „Софиямед“, ет.2, кабинет №21 от 13:00 до 15:00ч. Прегледите са безплатни и не изискват направление.

Можете да запишете своя час от 9:00 до 17:00ч. на тел. 0895 55 50 14 и 0896 66 65 93 в ДКЦ „Софиямед“.

Статистиката, която води Националната глаукомна асоциация сочи, че между 70 и 80 хиляди души в България страдат от глаукома, но само приблизително 50% от тях знаят, че са болни и предприемат лечение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не може да се приложи.

Според Световната здравна организация глаукомата е втората водеща причина за слепота сред населението на земята. Тъй като слепотата от катаракта е оперативно лечима и възвратима, глаукомата остава на първо място като причина за нелечима слепота. Всеки човек е потенциално изложен на риск от развитие на глаукома. Съществуват обаче рискови групи хора, при които развитието на заболяването е по-често срещано. А именно такива:

- с фамилна история -родители или деца имат глаукома

- над 40-годишна възраст. Първичната откритоъгълна глаукома се увеличава с възрастта:

- Под 55 години 7%

- 55-74 години 44%

- Над 75 години 49%

- от бялата /кавказката/ раса

- със съпровождащи заболявания- захарен диабет първи тип, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, хипотиреоидизъм

- с травматични увреди

- с некоригирана и нелекувана миопия - късогледство.

- с продължителна системна и локална употреба на кортикостероидни медикаменти

- с вродени очни аномалии- пигментната глаукома

които при последния си очен преглед са имали повишено вътреочно налягане

Коментари