Публикация

Безплатни прегледи за глаукома в Александровска

Заболяването е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб


По повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 9 до 15 март 2014 г., в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска” ще се проведат безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде). Направление за офталмолог не се изискват. Телефонът за записване е 02/9230 583.

Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Рискът за развитие на заболяването се увеличава с напредването на възрастта, особено след 50 - 60 години. Намаляването на зрението може да се дължи на промени в диоптрите, но може и да е резултат от сериозно очно заболяване - катаракта, макулна дегенерация, глаукома и др.

По данни на Националната глаукомна асоциация, между 70 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата и като социално-значимо заболяване.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). Тази година протича под надслов „Да победим невидимата глаукома“!

Коментари