Публикация

Щерев: Битката за естествено раждане е загубена

Жените са с по-тесен ханш, бебетата – все по-големи. Все повече АГ лекари не са подготвени да водят естествено раждане


„Битката за нормално раждане е загубена, но не трябва да се предаваме. - Това заяви по време на XV конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве „бащата” на инвитрото у нас доц. Атанас Щерев. - Докато преди 20 г. раждането с цезарово сечение у нас трудно стигаше 4%, сега гони рекордните 80%, при това все по-често е по желание, без медицински показания.”

Главната причина според него е, че възрастта на родилките се покачва стремглаво. В клиника „Щерев” средната възраст за първескиня била 34 г. , а при 35 г. за естествено раждане трудно може да се говори, категорични са специалистите.

„Жените идват в родилното все по-неподготвени психически - още след 10-ата минута контракции малцината престрашили се се отказват и искат секцио”, каза доц. Щерев и отправи критика към женските консултации.

За разлика от животните бозайници, които лесно дават нов живот, човешкото раждане обективно става все по-трудно, изтъкна още специалистът. По думите му тазът на жената става все по-тесен по чисто еволюционни причини – стойката на човек ставала по-изправена. В същото време в резултат на акселерацията бебета ставали по-големи и по-трудно се справяли с ротациите и придвижването в родовия канал. „Затова не съм оптимист, че ще се преборим за естествено раждане”, отсече Щерев.

Според него АГ-специалистите също имат сериозни заслуги за триумфа на секциото. Те сами го предпочитат, защото е по-бързо – приключва за 1-2 часа, при това с много по-сигурни резултати, докато естественото ангажира често големи екипи и може да отнеме половин, а понякога цяло денонощие.

Отделно все по-често лекарите не били готови за предизвикателствата на нормалното раждане. „Има акушер-гинеколози, които никога в живота си не са виждали на живо седалищно прилежание”, каза той. За пореден път Щерев предложи секциото да е поне 2 пъти по-евтино от естественото раждане, за да имат стимул и лекарите да се развиват.

По-рано на форума проф. Т. Маамуд от болница „Виктория” в Шотландия провокира аудиторията с твърдението си, че секциото по желание става епидемия в световен план. В САЩ и Канада броят на жените, избрали операцията, главоловно нараствал. В Китай през 2010 г. на него се падали 50% от всички раждания, в Чили – 40%, в Бразилия – 32% (над 80% в частни клиники). Обобщавайки опита си, той подчерта, че секциото е рисково за жената – крие опасност от инфекции, кръвоизвиви, възстановяването е дълго и трудно, а при следваща бременност има опасност от плацента превия (задушаване на бебето с пъпната пръв). За бебето също имало риск от анемии, сърдечни и белодробни проблеми.

„Нашият опит не потвърждава връзка между плацента превия и секцио”, контрира проф. Ангел Димитров завеждащ родилна зала „Майчин дом” и национален консултант по акушерство и гинекология. По думите му 18-19% от вагиналните раждания също са с тежка кръвозагуба, сериозни разкъсвания, ангажират големи медицински екипи, а възстановяването продължава с месеци. В такива случаи говорим за „пропуснати цезарови сечения”, каза той. Проф. Ангелов изтъкна рисковото залитане по раждането вкъщи в последните години. Вече имало няколко починали бебета при такива обстоятелства. Той е категоричен, че най-лошият вариант е изчакване на пълно разкритие при класически показания за секцио и закъсняла операция в последния възможен момент.

Коментари