Публикация

Договор пред нотариус ще урежда сурогатното майчинство

Отрязват гейовете от процедура за „утроба под наем”


Сурогатното майчинство у нас трябва незабавно да бъде правно регламентирано, а отношенията между заместващата майка и поръчителите – да се опишат в нотариално заверен договор преди началото на процедурата. Този апел към Министерството на здравеопазването за втора поредна година прозвуча от конгреса на специалистите по стерилитет и репродуктивно здраве в Боровец.

Процедурата дава шанс за хората без деца, но може да бъде ефективна и сигурна само при ясен регламент, заяви доц. Емил Ковачев от МУ-Варна. Подкрепи го ексдепутатката от партия Атака Калина Крумова, която преди 2 г. внесе законопроект за сурогатното майчинство, който бе приет на първо четене от тогавашния парламент. Тя заяви, че това е важна за нея кауза и е готова да подкрепи нов евентуален проект, без значение коя политическа сила ще го предложи в името на благородната кауза.

С Наредба 28 на Министерството на здравеопазването през 2007 г. сурогатното майчинство бе забранено. Същевременно с промени в Семейния кодекс се разреши и сега специалистите искат спешни корекции в наредбата, за да може процедурата да бъде регламентирана, като се формулират ясни изисквания към поръчителите и заместващата майка.

Според предложения проект за промени гестационното сурогатство трябва да се разреши при следните индикации: агенезия на матката или малформации на гениталиите, които са причина за стерилитет; след хистеректомия; при резистентни на лечение вътрематочни адхезии и други малформации на матката; след трансплантация на органи; при повече от 3 спонтанни аборта.

Поръчителите на процедурата трябва задълчително да имат брак. Поне един от тях трябва да има българско гражданство. Друго условие е един от двамата да има генетична връзка с новороденото.

Поръчителката на сурогатната процедура трябва да е между 21 и 60 г., а заместващата майка – от 21 до 40 г., предлагат специалистите по асистирана репродукция. При родствени отношения с поръчителите заместващата майка, която износва бременността, може да е до 55 г.

В проекта за промени на наредбата е записано, че поръчителите, както и заместващата майка не трябва да са поставени под запрещение, недопустимо е да са наркомани, алкохолици, болни от СПИН или Луес. При сурогатното майчинство е недопустимо кръвосмешение.

Заместващата майка и поръчителите не могат да бъдат хомосексуалисти.

Изискване към заместващата майка е да няма заболяване, при което бременността е противопоказана или присаден вътрешен орган. Задължително е тя да е социалноосигурена.

Заместващата майка има право само на една успешна процедура, завършила с раждане на жив плод. При всеки опит се трансферират не повече от 2 ембриона.

Прекъсване на бременността да се разрешава само по медицински показания, предвижда проектът за корекция в Наредба 28.

Евентуален развод на поръчителите не променя договора.

Поръчителите ще заплащат всички разходи за гестационното сурогатство, за износване на бременността, раждането, следродилния период, обезпечаването на временна нетрудопособност, както и застраховка.

Коментари