Публикация

Самолечението при ставна болка носи много рискове

Самолечението при ставна болка носи много рискове

Защо увредените стави напомнят за себе си най-вече през зимата и в прехода на сезоните, що е то метеопатна болка и какви допълнителни проблеми може да докарат широко разпространените практики за самолечение?

 

д-р Иван Николаев Казмин
д-р Иван Николаев Казмин

Д-р Иван Казмин, завеждащ ревматологичното отделение в МБАЛ, Бургас

 

По принцип артрозната болест засяга всички хрущялни структури на тялото, но е по-изразена в определени стави. През зимния сезон има рязки смени в метеорологичната обстановка и затова много хора изпитват и т.нар. метеопатна болка - зависеща пряко от промяната на времето.

 

Наистина възрастните могат ден по-рано да предскажат влошаване на времето.

 

От друга страна, обяснението за изостряне на ставните болки през този сезон е, че студът, като физически фактор на въздействие, води до стесняване на периферните кръвоносни съдове, до повишаване на тонуса на мускулатурата. Това пък предизвиква скованост в движенията и пациентите се чувстват дискомфортно. Но студът, влагата, вятърът са фактори, утежняващи вече съществуващо заболяване, но не и първопричина то да се появи.

Българинът вярва на какво ли не и по-рядко на лекарите.

Първо се започва с най-различни „изпитани” мазила. Последният ми такъв пациент беше с прогорена кожа на коленете, защото се мазал със смес от мед и чесън. Имал съм и по-фрапантен случай – мазане с мед и негасена вар. Без какъвто и да било ефект, тези методи носят немалък риск. После идва носенето на различни видове наколенки. Но ако не друго, те поне топлят.

 

Неокс олио
NeOx масло

Ако говорим за продукти за локално въздействие, които могат да се намерят в аптеките, те са две групи – чисто фармацевтични средства и такива, съдържащи естествени съставки.  В практиката си аз използвам Неокс масло, защото е напълно натурален препарат, съдържа само билки и на второ място – разработен е на базата на древноиндийската система Аюрведа.

 

По нейните правила стремежът е освен прякото въздействие на билките да се постигне баланс на енергиите в засегнатите зони. Това води до подобряване на функционалното им състояние и до намаляване на субективните оплаквания. Моят опит показва добра поносимост на препарата и сравнително висок процент от пациентите съобщават, че се чувстват добре, има ефект от прилагането.

Когато се изчерпят възможностите на локалните средства, тогава пациентите прибягват към перорални

На първо място са нестероидните противовъзпалителни, които са най-масово предписвани. Проблемът, особено при по-възрастните хора, идва от това, че заедно с този противовъзпалителен и обезболяващ ефект по-често се проявяват и страничните действия – знаем, че защитата на стомашно-чревния тракт с възрастта отслабва и той става по-уязвим. Нещо повече - според най-нови данни при пациенти със сърдечносъдови заболявания – исхемична болест, сърдечна недостатъчност – неконтролираният прием на нестероидни противовъзпалителни средства увеличава рисковете от усложнения на тези болести с до 96%. Само лекарят в този случай може да прецени баланса между риска и ползата.

 

Проблемът е, че когато пациентът поиска в аптеката „нещо”, защото го болят коленете, той получава такова лекарство, но никой не му обяснява какви рискове поема. При немалко препарати има ограничения за продължителността на приемане, с възможна алергична реакция и т.н.

 

Основният принцип в медицината още от времето на Хипократ е – „На първо място, не вреди!”. Ако пациентът не желае да се съветва с лекар и сам си избира средство в аптеката, което да му помогне, като алтернатива на Неокс масло може да се спре на Неокс крем.

 

NeOx при болки в мускулите и ставите
NeOx при болки в мускулите и ставите

 

Той е особено подходящ в случаите, когато болката е доста силна, тъй като има по-изразена противоболкова активност. Страдащите от ставни проблеми, свързани с възрастта, често имат и други заболявания, като някои са сериозни – сърдечносъдови, белодробни, мозъчносъдови и др. Затова лекарят винаги се съобразява с това. Неокс няма противопоказания за комбиниране с какъвто и да е вид лечебни средства. Това ни позволява да прилагаме препарата при много широк кръг пациенти.

Коментари