Публикация

АГ конгресът ще представи интердисциплинарен подход при някои диагнози на бременните

Форумът е в Пловдив от 13 до 16 март 2014 г., очакват се близо 1000 гости


Проф. Стоимен Иванов, председател на АГ дружеството, говори за предстоящия ХIII Конгрес по акушерство и гинекология, който ще се състои от 13 до 16 март в Новотел Пловдив.

- Проф. Иванов, на 13 март в Пловдив стартира Националният конгрес по акушерство и гинекология. Какво го отличава?

- Научното дружество по акушерство и гинекология е основано през 1947 г. Първият национален конгрес се е състоял в София през 1965 г. Тогава дружеството е прието в Световната организация на акушерите и гинеколозите ФИГО. Конгресът сега е 13-ти поред и сякаш участниците са най-много. Очакваме да се регистрират поне 600 души, а присъстващите да бъдат към 1000.

В програмата са включени много доклади и пленарни лекции. (Пълният текст на програмата и резюмета на докладите можете да видите, като свалите прикачения файл по-долу.) Те се изнасят от лектори, които са специално подготвени в дадена област. Събитието се провежда под патронажа на министър Таня Андреева, очакваме я като гост. Ще дойдат още представители на БЛС, а също и гости от чужбина - Украйна, Гърция, Турция и Италия. От известно време провеждаме нашия конгрес заедно с този на акушерките. Сега те ще правят своя Пети национален конгрес.

- Кои са основните акценти на форума?

- Конгресът няма само една водеща тема. Все пак ако трябда да се откроят акценти, една от важните теми ще бъде за демографските проблеми и репродуктивните възможности на българите. Други доклади ще разгледат перинаталната детска смъртност, мъртворажданията, проблема с абортите по желание, спонтанните аборти, семейното планиране и др. В областта на гинекологията ще има лекции в области, в които изоставаме като рака на маточната шийка, заболяванията в малкия таз – на яйчниците и матката. Този път получихме доста публикации, презентации на интердисциплинарни теми. В конгреса ще се разгледат и въпроси от други специалности – вътрешни болести, ендокринология. Например ще има тема за диабет и бременност, ендокринологични и кардиологични проблеми по време на бременност, сърдечни аномалии и др.

- Наскоро публикуваха проект за нов АГ стандарт. Какво е новото в него?

- Аз участвах в работната група, която го готвеше, това беше по времето на министър Десислава Атанасова. Тогава го върнаха, имаше възражения от страна на пациентските организации. Сега проектът е представен отново. Едната новост е, че се вдигна границата, отвъд която един спонтанен аборт се смята за преждевременно раждане – тя се вдигна от 600 на 800 г. Имаше колеги, които настояваха да влезе и раждане със секцио по желание на бременната. По този въпрос влизаме в противоречие с препоръките на Световната организация по акушерство и гинекология. Има документ, в който тя не препоръчва лекарите да се съобразяват с желанията на бъдещата майка. Всяка гилдия обаче има правото да решава.

- Това означава ли, че нашата гилдия застава зад секциото по желание?

- Не точно гилдията, работната комисия по стандарта препоръчва такова решение. Според мен не е толкова лесно да се вземе страна по такъв въпрос. По правило в болниците специалистите се съветват дали при една бременна има някакви медицински показания, индикации за родоразрешение с операция. Тези индикации се описват. Докато в някои лечебни заведения на жената просто се дава документ, който тя подписва, че е съгласна да роди със секцио. Няма никакви други индикации, просто така е решила. Възниква обаче въпросът – какво става, ако след операцията настъпят усложнения или се случи нещо тежко. Тогава действията на АГ-специалистите може да бъдат атакувани в съда, тъй като е нямало индикации за сецио.

Прикачени файлове

Програма и резюмета на докладите на XIII Конгрес по акушерство и гинекология

Коментари