АГ конгресът ще представи интердисциплинарен подход при някои диагнози на бременните
CredoWeb
CredoWeb
Компания
АГ конгресът ще представи интердисциплинарен подход при някои диагнози на бременните

АГ конгресът ще представи интердисциплинарен подход при някои диагнози на бременните

Форумът е в Пловдив от 13 до 16 март 2014 г., очакват се близо 1000 гости

Проф. Стоимен Иванов, председател на АГ дружеството, говори за предстоящия ХIII Конгрес по акушерство и гинекология, който ще се състои от 13 до 16 март в Новотел Пловдив.

- Проф. Иванов, на 13 март в Пловдив стартира Националният конгрес по акушерство и гинекология. Какво го отличава?

- Научното дружество по акушерство и гинекология е основано през 1947 г. Първият национален конгрес се е състоял в София през 1965 г. Тогава дружеството е прието в Световната организация на акушерите и гинеколозите ФИГО. Конгресът сега е 13-ти поред и сякаш участниците са най-много. Очакваме да се регистрират поне 600 души, а присъстващите да бъдат към 1000.

В програмата са включени много доклади и пленарни лекции. (Пълният текст на програмата и резюмета на докладите можете да видите, като свалите прикачения файл по-долу.) Те се изнасят от лектори, които са специално подготвени в дадена област. Събитието се провежда под патронажа на министър Таня Андреева, очакваме я като гост. Ще дойдат още представители на БЛС, а също и гости от чужбина - Украйна, Гърция, Турция и Италия. От известно време провеждаме нашия конгрес заедно с този на акушерките. Сега те ще правят своя Пети национален конгрес.

- Кои са основните акценти на форума?

- Конгресът няма само една водеща тема. Все пак ако трябда да се откроят акценти, една от важните теми ще бъде за демографските проблеми и репродуктивните възможности на българите. Други доклади ще разгледат перинаталната детска смъртност, мъртворажданията, проблема с абортите по желание, спонтанните аборти, семейното планиране и др. В областта на гинекологията ще има лекции в области, в които изоставаме като рака на маточната шийка, заболяванията в малкия таз – на яйчниците и матката. Този път получихме доста публикации, презентации на интердисциплинарни теми. В конгреса ще се разгледат и въпроси от други специалности – вътрешни болести, ендокринология. Например ще има тема за диабет и бременност, ендокринологични и кардиологични проблеми по време на бременност, сърдечни аномалии и др.

- Наскоро публикуваха проект за нов АГ стандарт. Какво е новото в него?

- Аз участвах в работната група, която го готвеше, това беше по времето на министър Десислава Атанасова. Тогава го върнаха, имаше възражения от страна на пациентските организации. Сега проектът е представен отново. Едната новост е, че се вдигна границата, отвъд която един спонтанен аборт се смята за преждевременно раждане – тя се вдигна от 600 на 800 г. Имаше колеги, които настояваха да влезе и раждане със секцио по желание на бременната. По този въпрос влизаме в противоречие с препоръките на Световната организация по акушерство и гинекология. Има документ, в който тя не препоръчва лекарите да се съобразяват с желанията на бъдещата майка. Всяка гилдия обаче има правото да решава.

- Това означава ли, че нашата гилдия застава зад секциото по желание?

- Не точно гилдията, работната комисия по стандарта препоръчва такова решение. Според мен не е толкова лесно да се вземе страна по такъв въпрос. По правило в болниците специалистите се съветват дали при една бременна има някакви медицински показания, индикации за родоразрешение с операция. Тези индикации се описват. Докато в някои лечебни заведения на жената просто се дава документ, който тя подписва, че е съгласна да роди със секцио. Няма никакви други индикации, просто така е решила. Възниква обаче въпросът – какво става, ако след операцията настъпят усложнения или се случи нещо тежко. Тогава действията на АГ-специалистите може да бъдат атакувани в съда, тъй като е нямало индикации за сецио.

Прикачени файлове

Програма и резюмета на докладите н...

Мнения