Публикация

Не чакайте чернодробният проблем да се задълбочи

Хранителните добавки с неконтролиран състав могат да нанесат големи чернодробни поражения


Черният дроб съдържа около 100 млрд. хепатоцити - това са чернодробните клетки. Едни от тях загиват, други се регенерират. Този орган има уникалната способност да се самовъзстановява. Черният дроб действително може да „търпи” много. Проблемът обаче е, че той е подложен на извънредно много химически въздействия. Известно е, че за България алкохолът е увреждащият фактор номер едно.

Напоследък набира сериозна скорост приемането под формата на хранителни добавки на различни продукти за бързо помпане на мускулатура и оформяне на красиво тяло. Разпространяват се по фитнес центрове, магазини, по интернет. Тези продукти благовидно се представят за протеини, понякога дори аминокиселини, описват се като извънредно полезни и здравословни, но те не минават през никакъв контрол. Някои от тях на практика затормозяват протеин синтезната функция на черния дроб, с което довеждат до унищожаване на хепатоцити. Когато се намесят в различните метаболитни процеси, това твърде често води до токсични хепатити, и то доста сериозни. Тези болни стигат до интензивните отделения. В клиниката сме се срещали със случаи на пациенти, които са били на косъм от трансплантация – т.е. говорим за тежко изразени холестази. На практика никъде в медицинската литература не се описва колко време ще продължи такъв токсичен хепатит. Обикновено се смята, че става въпрос за няколко седмици, но в нашата практика се е случвало да е над половин година. С други думи – трябва да имаме предвид, че хранителните добавки под формата на протеини или аминокиселини увреждат чернодробните клетки. Знае се също категорично, че анаболните хормони са сред основните хепатотоксични елементи, а до тях също прибягват немалко млади хора. А дори и да се спазва съответната мярка на прием, не всеки организъм може да ги понесе, особено когато има предхождащо заболяване, за което пациентът дори не знае. Примерно - прекаран вирусен хепатит, без да има пожълтяване. Проблемите с млади хора зачестяват, защото те не си дават сметка колко пагубно може да бъде приемането на продукт с неидентифицирани, неконтролирани съставки и свойства. От едната страна са тези, които са си увредили здравето с наркотици или алкохол, и от другата – приемащите хранителни добавки, за да изглеждат добре. Общото между двете групи е залитането във вредни за здравето практики.

Лечението изисква първо да се скъса веригата, като се преустанови трайно приемът на увреждащите вещества. И после се започва подкрепящата черния дроб терапия.

Признаци за негативния ефект върху черния дроб са потъмняване на урината, отпадналост, лесна умора, понякога тежест отдясно под ребрата, където се намира черният дроб, и то при физическо натоварване. Кръвните изследвания показват високи ензими, започва и пожълтяване. Но не бива да чакаме да се стигне дотам, защото тогава става много трудно да помогнем. Прилагаме различни интравенозни процедури за възстановяване, като част от терапията винаги са и хепатопротектори. Те съдържат силибинин, съставка с много добро, подкрепящо чернодробната функция действие, и ние ги използваме на първа линия, за да се възстанови бързо организмът. Добър препарат от тази група е Хепасейв. Заради антиоксидантното си действие хепатопротекторите са подходящи и за профилактика, като средство срещу оксидативния стрес. Всъщност първият хепатопротектор е синтезиран през 1968 г. на основата на силибинина в магарешкия бодил.

Профилактично Хепасейв, който е природен продукт, съдържа и витамини, може да се приема 15-20 дни. Това, което по принцип не препоръчваме, е хепатопротектор да се приема при продължаваща употреба на алкохол. Някои хора смятат, че по този начин ще неутрализират вредното действие на алкохола и могат спокойно да си пият. Това е напълно невярно или както ние казваме: „Не замезвайте с хепатопротектор”. Който иска да предпази и подпомогне черния си дроб с хепатопротектор, да не го приема едновременно с алкохол.

Коментари