Публикация

Фондация "Св. Иван Рилски" раздаде първите годишни награди в медицината

Проф. Григор Горчев беше отличен в категориите Онкология и Иновации, а доц. Галина Кирова в Образна диагностика


Първите годишни награди на Фондация „Св. Иван Рилски – Плевен” бяха връчени на 18 март в Кемпински хотел Зографски - София. Те имат за цел да утвърдят доброто име на българския лекар и професионализма в медицината, както и да насърчат ползотворната работа на пациентските организации, високите стандарти в здравната журналистика и не на последно място – благотворителната дейност в различните й измерения.

Доц. д-р Галина Кирова стананосител на приза в категория Образна диагностика. Проф. д-р Григор Горчев беше отличен от фондацията в две категории – Онкология и Иновации в медицината.Стоматологът д-р Поля Петева получи приза в категорията Дентална медицина. Наградата за здравна журналистика пък беше дадена на д-р Неделя Щонова запредаването „Духът на здравето” по Би Ти Ви. Призът в категорията Благотворителност беше присъден на Дарин Ангелов, председател на Общински съвет - Плевен. В категорията Пациентска организация беше отличена Нана Гладуиш за „Една от 8”.

Всеки от наградените получи пластика „Благотворение” на скулптора и живописец Венцислав Василев, изработена и дарена от него специално за събитието. Пластиката представлява фигура нажена, чиято коса прелива в издигнато сърце и е символ на красивата женственост и сила на дамите, преминали операция от рак на гърдата.

От създаването си в началото на 2012 г. до момента Фондация „Св. Иван Рилски-Плевен” е реализирала общо четири мащабни благотворителни инициативи. Със събраните средства до момента са поставени 270 зъбни протези на възрастни и социално слаби хора от пет села на област Плевен и са финансирани общо пет операции на жени с карцином на гърдатаза поставяне на силиконови импланти.

Сред гостите, които уважиха събитието бяха: Вицепрезидентът Маргарита Попова, проф. Огнян Герджиков, певиците Силвия и Теди Кацарови, писателката Людмила Филипова, продуцентът и водещ Иван Христов със съпругата си Ирина Тенчева, режисьорът Андрей Слабаков и актрисата Ернестина Шинова, носителките на „Златна игла” на Академията за мода – Жана Жекова и София Борисова и др.

За тържествената и празничнаатмосфера се погрижиха Общински Духов оркестър-Плевен с диригент Пламен Марков, Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” с ръководител доцент Георги Хинов и струнен квартет „Гриф” при Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” – Плевен с художествен ръководител също Пламен Марков. Водеща на церемонията беше Гери Дончева.

Коментари