Публикация

Изтеглят от пазара поне 15 лекарства, които са златен стандарт, цените били прекалено ниски

Нормативни промени може да забавят с 1 г. регистрирането на нови медикамети у нас


Пациенти остават без терапии, които са се утвърдили като златен стандарт по света, заради прекален ценови натиск и готвено повишаване на административните такси, съобщиха от Генеричната асоциация БГФармА. Обикновено това са евтини генерични лекарства, чието поддържане на българския пазар става неизгодно от икономическа гледна точка. Причина са държавните регулации. От една страна НЗОК притиска фирмите да дават отстъпки. Генеричните лекарства обаче са в сериозна конкуренция помежду си, а тези пазарни механизми свалят бездруго цената, коментира Валентин Димитров от УС на БГФармА. В България цените на лекарствата са сред най-ниските в Европа, допълни той. Това е заради системата за рефериране – цените у нас трябва да са най-ниските, сравнени с определена група държави в ЕС.

Евтините медикаменти - недостъпни

На пазара вече липсват 15 базови медикаменти, главно в онкологията, именно поради тези причини, каза и Николай Хаджидончев от „Тева”, който също е в УС на БГФармА. Преди две седмици от списъците за регистрация бил изваден и препаратът доцитаксел. Тези лекарства се заменяли с три-четири пъти по-скъпи, които все пак са налични на пазара. Държават плаща много по-скъпо за лечението на пациентите заради извиването на ръцете на фирмите.

Държавата трябва да прилага системата за отстъпки само при лекарства, които се реимбурсират на 100% от здравната каса и са монополисти в групата си, заяви Валентин Димитров. Прилагането й при останалите продукти бил по-скоро с популистки цели, тъй като отстъпките не сваляли толкова цената, колкото конкуренцията между фармацевтичните фирми.

Нови такси може да оскъпят лекарствата

Готвени промени в Закона за здравното осигуряване пък предвиждат годишната такса за поддържане на регистрация на лекарство да скочи четири пъти. Сега тя е 250 лв., но ще стане 1000 лв. Предложението идва въпреки заявените от това правителство намерения за намаляване на административната тежест върху бизнеса, коментираха представителите на БГФармА. Таксата се плаща за всеки регистриран продукт поотделно, независимо от неговата цена и обем на продажбите. Най-потърпевши са компаниите с голямо портфолио, които продават по-евтини продукти. Допълнителната финансова тежест може да провокира повишаване на цените в аптеките, изтегляне на още лекарства от българския пазар. Възможно е да се стигне и до загуба на работни места. В генеричната индустрия у нас са заети 15 000 души.

От БГФармА са обезпокоени и от идеите за трансформиране на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Преди него комисията по цени и реимбурсиране беше към МЗ. Промяната доведе до 8-месечно блокиране на работата по регистрация на нови генерични лекарства. Опасенията са, че и сега, при нова трансформация на регулаторния орган ще се получи подобно забавяне. Освен това, когато той започне работа, ще минат още няколко месеца докато се навакса с работата, така че забавянето на нови лекарства може да стане и 1 г. Това е в ущърб на пациентите, подчертаха от БГФармА. Оттам дадоха за пример агенцията по лекарствата, където само директорът има правото да подписва издаването на важни разрешителни документи. От три месеца обаче той е в болнични и нито един документ не е подписан. В промените на работата на съвета по цени и реимбурсиране се предвиждало решенията да стават с подписите на три длъжностни лица.

Коментари