Публикация

Половината пациенти на диализа идват в много тежко състояние

Два и половина пъти е намалял броят на заразените с хепатит С от кръвопреливане


Илияна Ангелова
- Проф. Възелов, често се говори, че рискът от заразяване с хепатит С при пациентите на диализа е голям. Каква е ситуацията?
- Наистина, диализата често се свързва с риска от заразяване с хепатит С. Мога обаче да кажа, че броят на засегнатите през последните 10 г. е намалял два и половина пъти. Това става благодарение на тестването на кръвта и на широкото приложение на еритропоетин, който вече е съвсем достъпен и нуждата от кръвопреливания намаля. Диализната апаратура също се усъвършенства и при спазване на изискванията за работа с нея заразяването с хепатит е изключено. Целта е проблемът да бъде решен напълно – през следващите 4-5 г. се очаква да навлязат медикаменти, с чиято помощ пациентите ще могат напълно да се освободят от хепатит С.
Диализата често се представя в негативна светлина, особено в сравнение с трансплантацията. Наистина, присаждането на бъбрек има редица предимства – това е физиологично по-добрият вариант на лечение. Освен това е икономически по-изгодно с изключение на годината, в която се извършва самата трансплантация. След това поддържането на трансплантираните е свързано с по-ниски разходи в сравнение с пациентите на диализа.
Не бива обаче да забравяме, че и диализата спасява и поддържа живота на милиони хора. Тя е животоспасяващо и животоподдържащо лечение.
- Стигат ли навреме пациентите до диализа?
- Голяма част от пациентите идват в доста късен стадий. В чужбина забавените случаи са около 30%, а у нас – значително повече, но не разполагаме с конкретни данни. Тези пациенти постъпват в болница през спешното отделение в такова състояние, че се налага да започнем незабавно диализно решение.
- От страната ли идват най-тежките случаи?
- Парадокс е, че тежките случаи идват предимно от София, където има добро насищане с лечебни заведения. В провинцията има малко специалисти, те обикновено работят и в поликлиниката, и в болницата, така че проследяват един ограничен контингент. В София поне 20 болници имат нефрологично отделение, още 12 са диализните центрове. Над 30 ДКЦ-та преглеждат такива пациенти. Въпреки това пациентите се бавят по пътя към адекватното лечение.
Не е тайна, че е по-лесно и по-доходоносно за болниците да лекуват пациенти в по-добро състояние. Така те са предпочитани за хоспитализация в категорията на желаните пациенти. Има обаче и пациенти в напреднала възраст, с повече придружаващи заболявания. Касата обаче не прави разлика между различната тежест в лечението на двете много различни групи. Сумата, която се плаща по клинична процедура, е една и съща. Естествено, че тогава ще има желание да се лекуват по-скоро млади и леко болни пациенти.
- Как е при вас?
- В нашия център не сме връщали пациенти, но при нас са идвали такива, които са били връщани от други места. Обикновено болници връщат пациенти с оправданието за претовареност и невъзможност. Това са разказите на хората.
- Кои хронични заболявания най-често са причина да се стигне до диализа?
- Основните заболявания, заради които се стига до диализа в другите страни, са диабетната нефропатия (усложнение при захарната болест) и хипертонична нефросклероза – промени в бъбрека, дължащи се на дългогодишно високо кръвно. По света две трети от пациентите на диализа са с такава диагноза. В България нещата стоят по-различно – по данни на ендокринолозите нашата страна е с една от най-високите честоти на диабета. Очевидно обаче тези пациенти не се насочват своевременно към нефролозите, защото за 2012 г. пациенти с диабет на диализа у нас са 19,7%. В сравнение с другите страни това е два пъти по-малко. От друга страна процентът на диабетиците у нас е един от най-високите. Това буди недоумение! Имаше обяснение, че тези пациенти, достигайки до диализа, загиват много по-често от сърдечносъдови усложнения. Тези пациенти са много лесно увредими – умират от сърдечни усложнения в хода на достигане до диализа. А тези, които са стигнали все пак, са един вид „сървайвъри”.
- Как може да се отложи включването на диализа?
- Бъбречните заболявания са чести и опасни, но лечими. Скринингово наблюдение на рискови контингенти може да установи ранните стадии на заболяванията, които да бъдат лекувани и по този начин да се отложи моментът на включване към диализа. За някои от медикаментите, които лекуват хипертония, е известно, че отлагат развитието на бъбречните промени при високо кръвно. Текат проучвания и за нови лекарства.
- Как оценявате клиничните пътеки за диализа?
- Има две клинични процедури за хемодиализа – остра и хронична, и две за перитонеална диализа – със и без апарат. В България обаче няма остойностяване на медицинския труд. Казват ни, че ако спестим от лечението, ще си вдигнем заплатите. Това обаче е невъзможно, понеже клиничните процедури се плащат на самото лечебно заведение, а пък то решава за какво да изразходва средствата.
- Има ли проблем с консумативите?
- Всеки от нашите пациенти идва средно по 150 пъти годишно за диализа. По медицински показатели сме определили консумативите, които ще се използват. Ако болницата не се разплаща своевременно с доставчиците, те също започват да бавят зареждането. В някои случаи можем да сменим медикаментите при пациентите, но това не е добро решение като цяло. Всеки един в тази ситуация ще се чувства зле.
Само преди дни писах доклад по повод фирма, която е спечелила търг, но отказва да достави навреме консумативите. Аргументът им обаче е железен – болницата им дължи пари. По-малките фирми имат ограничен финансов ресурс и не могат безкрайно да купуват, без да им се плаща своевременно. От това страдат и лекари, и пациенти.
Другият проблем е, че законът за обществените поръчки повелява да се купува най-евтиното, без да се взема предвид качеството, издръжливостта на стоката. Равносметката обаче сочи, че сме скъпи на триците и евтини на брашното. Защо е така? Използваме много медикаменти, които са скъпи. Ако можем да използваме по-качествени консумативи за пречистване на кръвта, няма да се нуждаем от толкова много лекарства. А те са по-скъпи от консумативите. Ако имаме възможност да купуваме малко по-скъпи консумативи, ще спестим от медикаменти.

Коментари