Ендоскопска операция на ухото връща слуха
д-р Иван Йорданов
д-р Иван Йорданов
Лекар
Ендоскопска операция на ухото връща слуха

Ендоскопска операция на ухото връща слуха

„Възстановка” на хъркането установява точния източник на проблемната вибрация

Ендоскопски операции на ухото започнаха през юни за първи път у нас в МБАЛ „Софиямед”, съобщи д-р Иван Йорданов, шеф на отделението „Уши-нос-гърло”. Това ще позволи максимално прецизна диагноза чрез вкарване на камери през ушния канал и визуализация на всички структури на средното ухо, които иначе са много трудни достъпни чрез традиционния операционен микроскоп, обясни специалистът. По думите му интервенциите ще бъдат максимално щадящи – няма да има разрези отвън, няма да се налага използване на бормашини за разрушаване на костта зад ухото, няма да има шевове и пациентът ще може да се върне към нормалния си ритъм на живот още на следващия ден. Ендоскопските операции са подходящи за хора с хронични заболявания на ухото, които имат дългогодишни перфорации на тъпанчевата мембрана и теч от ушите в резултат от хронични отити с голяма продължителност. Това ще помогне за по-успешна превенция и терапия дори при опасно заболяване като холестеатом на средното ухо, което води до разграждане на костта и инфекции, които има риск да стигнат до мозъка и до тежки усложнения. Методът ще се използва за и подобряване на слуха.

„Ясното визуализиране и на трите слухови костици може да определи точно е нарушението”, обясни д-р Йорданов. Той уточни, че става дума за ново приложение на обикновения ендоскоп. Досега обаче той не бил използван за тази цел. България ще е една от първите европейски страни, които въвеждат подобна практика.

Все по-добри са резултатите ни в решаването на проблемите с хъркането, което е предпоставка за корекции в носа и в мекото небце и консервативно лечение, които могат да доведат до ликвидирате на заболяването, каза д-р Йорданова. Пациентът се приспивал за 3-5 минути и медицинският екип установявал емпирично дали хърка. С камера, вкарана през носа, се заснемала детайлно носната и устната кухина и се виждало къде точно е стеснението и съответно вибрацията, предизвикваща специфичния шум. Хъркането освен дразнещ за близките „дефект” е социално значимо заболяване, което може да доведе до други сериозни проблеми в областта на дихателната, сърдечно-съдовата система, които са трудно лечими и водят до сериозно увреждане на здравето, предупреждава специалистът. Изследването не се заплащало от НЗОК, но било достъпно за пациентите.

„Лицевите корекции също са сложни операции и човек трябва внимателно да проучи хирурга, преди да се подложи на фейслифтинг, ринопластика или блефъропластиката (корекция на клепачите и брадичката) - съветва още специалистът. - Много медици нямат подходяща квалификация и се наемат да оперират след посещение на един конгрес, което е абсурдно.” Една неуспешна операция на нос отваряла редица проблеми, включително и психологически, а всяка следващ опит за „поправка” намалявал шанса за успех.

Визитка

Д-р Иван Йорданов е завеждащ отделение „Уши-нос-гърло” в МБАЛ „Софиямед”. Има 20-годишен опит в областта. Започва кариерата си в Перник, 17 г. работи в Първа градска болница. 2 г. специализира в най-голямата болница във Великобритания, където усвоява най-съвременните методи за работа в областта и се учи от най-авторитетните хирурзи. Интересите му са в областта на ринологията и лицевите естетични операции – ринопластика, фейслифтинг, корекция на клепачите, на устните, на брадичката, пластика на ушните миди. Член е на Европейската академия по лицево-челюстна хирургия.

Мнения