Публикация

Ендоскопска операция на ухото връща слуха

„Възстановка” на хъркането установява точния източник на проблемната вибрация


Ендоскопски операции на ухото започнаха през юни за първи път у нас в МБАЛ „Софиямед”, съобщи д-р Иван Йорданов, шеф на отделението „Уши-нос-гърло”. Това ще позволи максимално прецизна диагноза чрез вкарване на камери през ушния канал и визуализация на всички структури на средното ухо, които иначе са много трудни достъпни чрез традиционния операционен микроскоп, обясни специалистът. По думите му интервенциите ще бъдат максимално щадящи – няма да има разрези отвън, няма да се налага използване на бормашини за разрушаване на костта зад ухото, няма да има шевове и пациентът ще може да се върне към нормалния си ритъм на живот още на следващия ден. Ендоскопските операции са подходящи за хора с хронични заболявания на ухото, които имат дългогодишни перфорации на тъпанчевата мембрана и теч от ушите в резултат от хронични отити с голяма продължителност. Това ще помогне за по-успешна превенция и терапия дори при опасно заболяване като холестеатом на средното ухо, което води до разграждане на костта и инфекции, които има риск да стигнат до мозъка и до тежки усложнения. Методът ще се използва за и подобряване на слуха.

„Ясното визуализиране и на трите слухови костици може да определи точно е нарушението”, обясни д-р Йорданов. Той уточни, че става дума за ново приложение на обикновения ендоскоп. Досега обаче той не бил използван за тази цел. България ще е една от първите европейски страни, които въвеждат подобна практика.

Все по-добри са резултатите ни в решаването на проблемите с хъркането, което е предпоставка за корекции в носа и в мекото небце и консервативно лечение, които могат да доведат до ликвидирате на заболяването, каза д-р Йорданова. Пациентът се приспивал за 3-5 минути и медицинският екип установявал емпирично дали хърка. С камера, вкарана през носа, се заснемала детайлно носната и устната кухина и се виждало къде точно е стеснението и съответно вибрацията, предизвикваща специфичния шум. Хъркането освен дразнещ за близките „дефект” е социално значимо заболяване, което може да доведе до други сериозни проблеми в областта на дихателната, сърдечно-съдовата система, които са трудно лечими и водят до сериозно увреждане на здравето, предупреждава специалистът. Изследването не се заплащало от НЗОК, но било достъпно за пациентите.

„Лицевите корекции също са сложни операции и човек трябва внимателно да проучи хирурга, преди да се подложи на фейслифтинг, ринопластика или блефъропластиката (корекция на клепачите и брадичката) - съветва още специалистът. - Много медици нямат подходяща квалификация и се наемат да оперират след посещение на един конгрес, което е абсурдно.” Една неуспешна операция на нос отваряла редица проблеми, включително и психологически, а всяка следващ опит за „поправка” намалявал шанса за успех.

Визитка

Д-р Иван Йорданов е завеждащ отделение „Уши-нос-гърло” в МБАЛ „Софиямед”. Има 20-годишен опит в областта. Започва кариерата си в Перник, 17 г. работи в Първа градска болница. 2 г. специализира в най-голямата болница във Великобритания, където усвоява най-съвременните методи за работа в областта и се учи от най-авторитетните хирурзи. Интересите му са в областта на ринологията и лицевите естетични операции – ринопластика, фейслифтинг, корекция на клепачите, на устните, на брадичката, пластика на ушните миди. Член е на Европейската академия по лицево-челюстна хирургия.

Коментари