Публикация

50% от глухотата при децата се дължи на генетични дефекти

Алкохолът и наркотиците все по-често водят до слухови увреждания


50% от слуховите загуби при деца се дължат на генетични отклонения. Това обяви доц. Соня Върбанова от УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ в доклада си на конференцията за съвременните концепции за лечение на уши, нос и гърло в Пловдив вчера. Форумът събра близо 200 специалисти по УНГ от страната и чужбина.

80% от глухите деца са на чуващи родители, показва още статистиката.

„Българинът не обича да си прави генетични изследвания, предпочита да обвини някого постфактум, но това не решава проблемите”, коментира проф. Диана Попова, началник на сектор „Аудиология” в Отделение по обща оториноларингология, аудиология и отоневрология в ИСУЛ.

След лекцията на проф. Диана Попова от ИСУЛ колегата й д-р Т. Аврамов презентира интересен клиничен случай на пациент с параганглиом

След лекцията на проф. Диана Попова от ИСУЛ колегата й д-р Т. Аврамов презентира интересен клиничен случай на пациент с параганглиом

Едно от три нечуващи деца имали допълнителни увреждания, което прави социалната им интеграция доста сложна. Само при 20-30% от нечуващите деца бил засегнат единствено слухът.

Приемът на лекарства също може да причини глухота. Все по-често фактор за това стават алкохолът и наркотиците. Традиционни рискови обстоятелства са също травмите и преждавременното раждане.

Нечуващите деца обикновено изостават в развитието си, имат речеви проблеми, постигат слаби резултати в учението, общуват трудно и имат ниско самочувствие, което ги обрича на социална изолация.

Ранната диагностика и ранната интервенция са от решаващо значение за терапията и затова спешно трябва да се създаде национален център, заяви доц. Върбанова. По думите й той трябва да предлага слухов скрининг на новородени, скрининг на малки деца, аудиологична диагностика, оценка на риска от проглесиране на слуховите проблеми и по-късна слухова загуба. Специалистката препоръчва задължижелна проверка на слуха още на първия месец след раждането, на третия и след шестия.

Проф. Досю Досков, секретар на форума (вдясно) разговаря оживено с доц. Илиан Дойков

Проф. Досю Досков, секретар на форума (вдясно) разговаря оживено с доц. Илиан Дойков

Доайенът сред специалистите по УНГ проф. Иван Ценев ИСУЛ коментира перманентния световъртеж след тимпанопластика, а проф. Андреас Шаповал от Швейцария се спря на диагностиката и лечението на свръхслух. В доклад проф. Диана Попова обяви, че в последните години зачестяват параганглиомите, ендокринни тумори в главата и шията, обикновенно доброкачествени, но понякога и с метастази в цялото тяло. В най-тежките случаи те могат да причинят ерозия на костите и деструкция на нервно-васкуларните тъкани. Обикновено се наблюдавали при жени след 45-50 г. При тумор в средното ухо се стига до 60% намаление на слуха и пулсиращ шум в ухото. Увеличението на туморната маса може да доведе до парализа на централния лицев нерв. Други симптоми са дрезгав глас, главоболие. Заболяването може да не се открие 5-6 г., каза специалистката. Най-добрият вариант за отстраняване на параганглиомите е радиохирургия с гаманож, категорична е проф. Попова. България обаче не разполагала все още с такъв.

Коментари