Публикация

Трите големи болести на простатата


Все още темата за простатата е табу, заобиколена от страхове и грешни представи, което кара мъжете да се консултират с уролог или рядко или много късно. Това е така, защото много често простата се възприема като символ на мъжествеността и всеки проблем свързан с нея се преживява като отклонение от младостта, съблазняването и сексуалността. Почти винаги, възрастните мъжете се смятат, че проблемите свързани с уринирането задължително се дължат на рак на простатата, като съответно единственото лечение е отстраняване на жлезата, което води до края на сексуалната им “кариера”. Тези грешни представи до голяма степен обясняват страха на мъжете от консултация и преглед на простатата.

В тази връзка, считаме че е изключително важно един мъж да е запознат с трите големи болести най-често засягащи простатата, защото “закъснението” при диагностиката им може да бъде опасно, а понякога дори трагично, което е жалко след като размполагаме с ефективно медикаментозно и хирургично лечение, при условие че бъдат открити навреме.

Доброкачествено уваличение на простатата

Увеличена простатаОколо 50-75 % от мъжете над 50 години са засегнати от т.нар. доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Това е доброкачествено състояние (различно от рак), което има бавно развитие, като симптомите постепенно (с години) стават все по осезаеми:

  • слаба струя при уриниране, понякога дори изтичаща на капки
  • чувство за недоизпразване на пикочния мехур
  • усилия и напъване при уриниране
  • често уриниране, особено нощем
  • неочаквани и непреодолими позиви за уриниране
  • неволно изпускане на урина

Диагностицирането на увеличената простата се извършва чрез разговор с пациента, ехография, ректално туширане, изследване на“туморен маркер” – PSA, урина и др. Лечението съответно е медикаментозно и хирургично и е индивидуално при всеки пациент, като засягане на сексуалността би могло да има след операция на простатата, когато има риск от т.нар. ретроградна еякулация, която засяга само опладителната способност на мъжа, но не и възможността от извърши полов акт.

Прочетете цялата статия на www.Urology.bg

Коментари