Публикация

290 пациенти се прегледаха безплатно при уролозите в МБАЛ „Пловдив”

14 случая на рак откриха медиците от клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив” в седмицата на безплатни профилактични прегледи преди 7 април - Световния ден на здравето. От общо 290 преминали през кабинет N 16 в лечебното заведение 40 пациенти са насочени за стационарно лечение.


14 случая на рак откриха медиците от клиниката по урология в МБАЛ „Пловдив” в седмицата на безплатни профилактични прегледи преди 7 април - Световния ден на здравето.

От общо 290 преминали през кабинет N 16 в лечебното заведение 40 пациенти са насочени за стационарно лечение, посочи началникът доц. д-р Димитър Шишков. При 9 пациенти уролозите са установили карцином на простата, а 8 са имали доброкачествено уголемяване на жлезата, на 5-ма е диагностициран рак на пикочния мехур. Всички пациенти останали много изненадани, че са болни, защото нямали никакви оплаквания. Решили да се проверят, след като научили за кампанията в МБАЛ „Пловдив”. Медици припомниха, че онкоурологичните заболявания се увеличават непрекъснато и спрямо 3 години назад случаите са вече почти два пъти повече.

В кабинета за преглед дойдоха 28 души, които от години страдат от бъбречно-каменна болест. Лекуват се, но често изпадат в кризи. Пловдив и областта са ендемичен регион на това заболяване -заради варовитата вода, топлия и сух климат то е много разпространено. Уролози посъветваха хората да пият повече течности – над 1,5 литра в денонощие, за да избегнат образуването на камъни.

За пореден път профилактичните прегледи доказаха своята ефектвност, туморни процеси бяха уловени в ранен стадий и своевременно започна лечението им, заяви доц. Шишков. След като интересът към тази кампания за безплатни консултации беше толкова голям, урологична клиника ще направи нова през втората половина на май.

Коментари