Публикация

Мъжете все по-запалени по естетични корекции

Зрели, финансово независими жени сменят „кифлата” със спонсор в клиниката по пластична хирургия


Мъжете все по-често търсят услугите на пластичните хирурзи, обявиха топспециалисти от Българската асоциация по пластична и естетично-възстановителна хирургия на симпозиум по блефаропластика в Русе. Докато преди няколко години това беше запазена територия само за жените и метросексуалните мъже, сега оперативното отстраняване на козметичните недостатъци става все по-масово сред представителите на силния пол, заяви проф. Юрий Анастасов, председател на асоциацията.

Хит сред българите е премахването на торбичките под очите, уточни д-р Александрос Лафчис от Клиниката по пластична хирургия в Александровска болница. Предразсъдъкът, че това е признак на алкохолизъм карал все повече мъже смело да лягат под скалпела.

Нашенците, както и другите балканци, често се оплаквали от увеличени гърди и все по-често се обръщали за помощ към пластичните хирурзи. Това е генетична особеност на мъжете в региона, отделно употребата на марихуана също имала този неприятен страничен ефект.

След скандинавците най-популярно било увеличаването на устните, тъй като там мъжете имали много тънки, почти незабележими устни.

При жените тенденциите били по-скоро положителни. Докато преди няколко години типичната клиентка в клиниката по естетична хирургия беше „кифлата” със спонсор, сега все по-често идват жени с тежест, със солидна професия, финансово независими, които знаят точно какво искат и подхождат към тази стъпка напълно осъзнато, заяви д-р Лафчис. Те действали информирано, не разчитали на разказите на приятелки и не се пазарели при плащането.

Самодейците в естетичната хирургия у нас все още са много и държавата още не е успяла да ги спре, въвеждайки ясни правила, коментираха специалистите. „Жени с грозни големи устни правят впечатление отдалеч по летищата и правят лоша реклама на България”, каза проф. Анастасов. Според него все още не били изключения силиконовите инжекции, непрофесионалният липофилинг и др.

33-ма са членовете на асоциацията, 70 са пластичните хирурзи със специалност у нас, каза проф. Анастанов. По думите му обаче трябва да се направи още много за изчистването на тази гилдия от самозваните майстори. Според него категорично рекламата в медицината трябва да се забрани, за да не се подвеждат хората.

Коментари