Публикация

Филъри причиняват слепота

Най-опасно е апликирането на собствена мастна тъкан между веждите и в гънките край носа и устните


Филърите за устни, приложени в областта между веждите и в околоочната област могат да причинят пълна или частична слепота. За това алармира д-р Рупен Мектубджян от „Токуда болница”, позовавайки се на най-новите изследвания на южнокорейски и американски учени. Загубата на зрението може да бъде временна, но по-често е постоянна.

Дълго време се смяташе, че неоперативната корекция на лице – филъри, ботокс, лазертерапия е напълно безопасна, но сега излизат данни, че макар и рядко съществува риск, който не трябва да се подценява и с който пациентите трябва да са наясно, за да дадат информирано съгласие, преди да се подложат на разкрасителни процедури.

В периода 2003-2012 г. колектив от университетската болница в Сеул съобщил за 12 случая на внезапна и необратима слепота при жени средно на 30 г. в резултат от апликация на термални филъри. В 7 случая те били инжектирани в глабеларната област (между веждите), в 4 – в гънките около носа и устните, в 1 – и на двете места. При най-много пациентки се получило запушване на артерия офталмика, при други – на артерия централис ретина. Най-силни били пораженията при инжектиране на собствена мастна тъкан. Макар и по-малко, хиалуроновата киселина и колагенът също довели до увреждания. В два от случаите липофилинг в областта между веждите причинил мозъчно увреждане. При един пациент била наблюдавана и белодробна емболия.

Подобни инциденти докладват и американски учени, съобщи д-р Мектубджян. Според тях предполагаемият механизъм на това усложнение е ретроградно проникване в кръвоносните съдове на субстанцията, използвана за филър. Всяка субстанция, инжектирана под високо налягане в околоочната област може да доведе до запушване на ретината и на цилиарното тяло и съответно до внезапна, тежка и болезнена слепота, категорични са те.

Изводите са, че филърите не трябва да се инжектират в дълбочина, категорични са специалистите. Чуждият опит сочи еднозначно, че при манипулациите трябва да се работи с канюли и при апликацията задължително да се аспирира, изтъква д-р Мектубджян. По думите му пациентите трябва да се информират за съществуващия риск, за да могат да вземат отговорно решение, подкрепени от лекаря.

Докладите по тази и останалите теми от научния форум - блефаропластика и вродени аномалии, Русе 2014г., можете да видите в прикачените файлове!

Прикачени файлове

Окулопластика при вродени и придобити дефекти клепачи и орбита. Естетични блефаропластики.
Редуктивна или редуктивно-аугментационна естетична горна блефаропластика
Реконструктивни техники с използване на "spring Levin device" в областта на клепачите при пациенти с парализа на лицевия нерв
Загуба на зрение като рядко срещано усложнение след прилагане на филъри

Коментари