Публикация

ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ НЕ СА БЕЗОПАСНИ

Рискът в помещения,където е имало цигарен дим


Учените от Roswell Park Cancer Institute в Бъфало,Ню Йорк съобщават данни за риска от пушенето на електронни цигари (е-цигари) и от неакуратността при етикетирането им. От 2008 г. насам продажбата на е-цигари в САЩ всяка година се удвоява, но въпреки това те не са утвърдени от Американската агенция по храните и лекарставата (FDA).
Medical News Today пише, че е-цигари, за които се предполагаше, че са свободни от вредни емисии, всъщност също допринасят за замърсяване с никотин на помещенията, където се пуши. Това е т.нар. риск от трета ръка - thirdhand-risk. Учените са изследвали три различни марки е-цигари в специална стая. Подът, стените, прозорците, дървените и металните повърхности са проверени за никотиново съдържание - остатъчен никотин. В 3 от 4-те експеримента се установило значително количество остатъчен никотин, най-много по пода и прозорците.
Друго проучване за етикетирането на е-цигари също открива неточности. Изследователите доказват, че в 1 от 4-те продукта има разминаване с повече от 20% между означената и реално установената никотинова концентрация, вкл. и при продукти, означени като nicotine free.
Thirdhand smoke е обект на други проучвания, свързани с обществения здравен риск от мутации на клетки и канцерогенеза. Учените установяват повече от 4000 вредни вещества в килимите, стените и мебелите на помещения с цигарен дим, също и по дрехите, косата и кожата на пушачите. Хората могат да бъдат изложени на тези замърсители чрез вдишването им и докосването на замърсени повърхности. Някои от повърхностите, абсорбирайки остатъка от цигарения дим, водят до образуване на нови токсични агенти, които реагират със съставките на атмосферата. Такъв продукт, които има пряка връзка с образуването на тумори, е 4-метилнитрозаминопиридилбутанал.
Бебетата и малките деца са особено застрашени от thirdhand smoke - когато лазят, играят по земята и пипат замърсените повърхности.
Най-добрият начин за редуциране на вредните субстанции в стаите на пушачи е да се сменят мебелите и килимите, да се пребоядисат стените и повърхностите. По-евтино и здравословно е да не се пуши в затворени помещения, а най-правилно е дефинитивно да се спрат цигарите.

IQS
ДКЦ „Асцендент”
Д-р В.Мацанова

Коментари