Публикация

Кистите по яйчниците вървят с инсулинова резистентност

Увеличените нива на инсулин стимулират яйчника, който започва да произвежда усилено мъжки полови хормони


Синдромът на поликистозните яйчници сякаш се среща все по-често в наши дни. Наистина, той се открива при 5% до 10% от дамите, според някои източници до 14%. Това е най-често срещаното ендокринно заболяване при жени в репродуктивна възраст. Синдромът на поликистозните яйчници може и трябва да се лекува, казва проф. Здравко Каменов, ръководител на Клиниката по ендокринология в Александровска болница и на Катедрата по вътрешни болести в Медицинския университет – София, а също и национален консултант по вътрешни болести. Лечението им е преди всичко консервативно. При пациентките има синтез на повече мъжки полови хормони в яйчниците, поради което се стига до повишено окосмяване и нарушения в менструалния цикъл. В ранните етапи, когато притеснително е окосмяването, жените възприемат проблема по-скоро като козметичен или пък репродуктивен, когато менструацията е нередовна и не може да се забременее. На практика обаче при немалко от тях има повишен сърдечно-съдов риск. Има проучване, което показва, че той е 7 пъти по-голям, и то в младата възрастова група.

70% от тези жени са с наднормено тегло и затлъстяване. Дори и при слабите нерядко се открива инсулинова резистентност. Това означава, че инсулинът не може да помогне пълноценно на клетките да усвояват захарта от кръвта. Организмът се стреми да компенсира незадоволителното му действие и увеличава секрецията му. Увеличените нива на инсулин стимулират яйчника, който започва да произвежда усилено мъжки полови хормони. Блокира се овулацията, а в яйчника се появяват много на брой малки кисти.

Те представляват фоликули, каквито нормално има в яйчника. Те са започнали да зреят, но не са се пукнали. В някои случаи са много и яйчникът прилича на пчелна пита, пояснява проф. Каменов. Така жената няма овулация, а фоликулите остават по яйчника като кисти. Кистата не е нещо страшно, тя е доброкачествено образувание в болшинството случаи. Рядко се установява злокачествен процес. Не е установена и сериозна връзка с кистите в гърдите.

При диагноза „Синдром на поликистозните яйчници” трябва да се направят допълнителни изследвания, посочва проф. Каменов. Лечението може да започне с популярния метформин. Целта е, ако има инсулинова резистентност, тя да се преодолее. Често при пациентките се открива хиперандрогения (повишение на мъжките полови хормони), чиито признаци са повишено окосмяване, акне и косопад. Тестостеронът действа стимулиращо на всички косми по тялото с изключение на скалпа. Затова е много важно да се установи точната диагноза. Може да се назначат и противозачатъчни хапчета за временно потискане на яйчниците, има и хранителни добавки – миоинозитол. В зависимост от това дали момичето иска да забременее, терапевтът решава дали да стимулира овулацията или се фокусира първо върху метболитните проблеми, а най-добре е да се повлияят и двете заедно. Целта е да прекъсне порочния кръг от повишени нива на андрогените, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия, посочва ендокринологът.

При адекватно лечение в ранен етап състоянието може да се преодолее. Ако има наднормено тегло – а то най-често е в областта на корема, мъжки тип, трябва да се свалят килограми. Жените обаче трябва да знаят, че резките колебания в теглото - сваляне или качване с повече от 15% за кратък период, са заплаха за менструалния цикъл. Промените трябва да се правят постепенно.

Коментари