Публикация

Вегетарианството повишава холестерола и сбръчква кожата

За мен вегетарианството просто е крайност, защото в хода на еволюцията човекът се е установил като всеядно животно. Това обясни д-р Ваня Александрова, ендокринолог в болница „Медлайн”


За мен вегетарианството просто е крайност, защото в хода на еволюцията човекът се е установил като всеядно животно. Това обясни д-р Ваня Александрова, ендокринолог в болница „Медлайн”.

Ако стане само месояден или само вегетарианец, той ще изневери на природата си. Човек трябва да консумира всичко, защото от месото си доставя отвън жизненоважните незаменими аминокиселини, които неговият организъм не може да синтезира. Те са важни за имунната система, защото от белтъка се изграждат антителата, които ни защитават от вирусите, бактериите и другите причинители на инфекциозни заболявания. Такава е човешката природа и колкото да се опитваме да я променим, не става. Има факти в живота, които се извън нас, и трябва да се съобразяваме с тях, обобщи д-р Александрова. Необходимо е да се консумира разнообразна храна, за да не се натрупват големи количества вредни вещества в организма.

Когато хората не си набавят аминокиселини от месото, те трябва да изядат огромни количества растителни храни и ядки. И едва ли ще постигнат необходимия ефект, който може да получат само с парче месо. Затова при хората се говори за балансирано хранене в умерени количества.

Като опасно определи д-р Александрова вегетарианството за децата, които са в етап на активен растеж. Въпреки че в момента се заговори за замърсяване на месните продукти с хормони и антибиотици, дори това да е истина, то количествата им са минимални и не представляват риск за здравето, смята тя. След периода на съзряване човек трябва да ограничи количествата месо, а за някои болни е добре консумацията да се сведе до 2-3 пъти седмично. За всеки човек е индивидуално, защото добре известно е, че дозата прави и лекарството, и отровата.

„Наистина е жестоко да се убиват животни, но е абсурдно да се твърди, че консумацията на месо отключва агресията у нас, защото ние не ходим да го ловим, а си го купуваме от магазина”, заяви д-р Александрова. Според нея месото няма да бъде изключено и за в бъдеще, защото хуманното общество, в което живеем, ще се обърне към клонирането. Тогава ще се предлага месо, отгледано в лабораторни условия.

Погрешна е тезата на някои пациенти, че като спрат да ядат месо, ще свалят високите стойности на холестерола си. Имам пациенти вегетарианци, чийто холестерол е по-висок от на тези, които хапват месце, защото в организма съществува т. нар. чревно-чернодробенкръговрат на холестерола. Когато много го ограничим в диетата, черният дроб през червата извлича много по-големи количества илиорганизмът се презапасява.

Вегетарианството има и сериозни козметични последици, посочи д-р Александрова. Хората, които не консумират месо, по-бързо остаряват, кожата им става съсухрена, защото лишават организма си от животински мазнини. 30-годишни пациентки на отделението по пластична хирургия в МБАЛ „Медлайн” идват толкова сбръчкани, че приличат на старици, и обикновенно заявяват: „От какво са тия бръчки? Живея природосъобразно и съм вегетариантка!” . В хода на консултацията се изяснявало, че отказът от месо е толкова краен и в някои случаи прилича на тревожно разстройство, при което пациентът не може да се отърве от натрапчивите си мисли.

Д-р Александрова припомни, че дори и църквата не задължава децата, болните, бременните и родилките да постят. „Най-важното за православието не е да се изключат месото и животинските продукти от менюто, а душевното пречистване. Това е най-големият смисъл. Затова по време на поста нека хората да влязат в хармония със себе си, да простят на себе си първо и след това на всички околни”, препоръча тя.

Коментари

Аз не съм съгласна с това ваше твърдение,но всеки има право на избор.Относно агресията е доказано,че животното,когато го убиеш то преживява огромен стрес.Всичко,това се предава на човека.Спокойно може да се живее и без месо.Петър Димков беше казал в една своя книга:"След време ,хората ще се срамуват,че са яли месо"В месото има много нечистотии и всичко,това отива в организма на човека.Не е и хуманно.Препоръчвам Ви да гледате документалния филм Земляни и тогава коренно ще си промените мнението д-р Александрова.В него е казано всичко.Може да се гледа свободно онлайн.Гледайте го!!!