Публикация

Последно поколение ангиографски апарат заработи в болница „Софиямед“

Това е най-модерната към момента технология в света за инвазивно диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания


Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в столичната многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“ се сдоби с последно поколение ангиограф. „Allura Centron“е първият инсталиран апарат от този тип в България. Той е на пазара от втората половина на 2013г. и представлява система за диагностика и терапия на заболявания на сърдечно-съдовата система.

Модерният дизайн на системата и окомплектовката с функции и програми позволява на едно място да се извършват както коронарни процедури и изследване на сърдечни клапи, така и процедури на периферно-съдовата система от главата до стъпалата на пациента. Апаратът се отличава с високото качество на образа и предлага разширени възможности за извършване на 3-размерна ротационна ангиография, даваща информация при интервенции в областта на главата и торакса.

Софтуерът позволява прецизни измервания и анализ на функциите на изследваните органи и системи, а апаратурата за следене параметрите на кръвоносната система (т.нар. хемодинамична мониторна система) дава детайлна информация за състоянието на пациента и увеличава диагностичните способности на целия комплекс. Ангиографът притежава специална технология за намаляване на радиацията и предпазване на пациента от облъчване. Функцията за усилване на образа при поставянето на стентове и балони подпомага специалистите в прецизността на терапията. Триразмерната ротационна ангиография подпомага специалистите при планиране на лечението в ендоваскуларните процедури, неврологичните процедури или съдовата хирургия.

Дизайнът на системата позволява да се извършва изследване и лечение на периферните съдове в много голям обхват без да се премества пациента, което ускорява и облекчава процедурите и повишава комфорта на пациента. Апаратът е произведен от Philips Healthcare и съчетава разработените до момента технологии на производителя, както и последновъведените от фирмата нови иновативни функционалности.

„Новият, втори за отделението по кардиология и инвазивна кардиология ангиограф, е най-модерната към момента технология в света за инвазивно диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания. Апаратурата притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболяванията на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест, хронична артериална недостатъчност на долните крайници и др., коментира доц. Добри Хазърбасанов, завеждащ на отделението. Ангиографията е метод за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението или запушването, както и мястото и степента на патологичното разширение при аневризъм, наличие на вътрешен кръвоизлив, степен на разпространение на метастази и други болести, които няма как да се диагностицират по друг начин.“Годишно през нашето отделение преминават над 3000 пациенти като при над 85% от тях се налага извършването именно на ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с която болница „Софиямед“ разполага ние можем да предложим на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на съдовите заболявания и то от топ специалисти в областта, допълва доц. Хазърбасанов.

Коментари