Публикация

Рядка операция по изваждането на 35 миомни възли извършиха в болница „Софиямед“

Запазена е матката и възможността на пациентката за втора бременност


Рядка операция по отстраняването на 35 броя миомни възли извършиха АГ специалистите в столичната болница „Софиямед“.

След гинекологичен и ехографски преглед на 38 годишна пациентка, която се оплаква от обилно кръвотечение, болка и уголемяване на корема специалистите по акушеро-гинекология в МБАЛ „Софиямед“ установяват наличието на множество миомни възли на матката.

„Стандартно при подобен тип симптоматика и ехографска находка на пациентките се препоръчва извършването на хистеректомия т.е. отстраняване на цялата матка. След като нашата пациентка бе запозната с възможностите за лечение решихме да пристъпим към конвенционална операция по отстраняването на миомните възли с цел спасяването на органа, коментира д-р Валери Нецов, завеждащ АГ отделението в МБАЛ „Софиямед“.

„Като АГ специалист за мен и моите колеги от отделението запазването на детеродните органи при пациентките с АГ заболявания е от изключителна важност, защото стандартно повечето колеги при наличието например на кисти на яйчниците, директно пристъпват към тяхното отстраняване. Именно затова и прилагаме предимно ендоскопски хирургични методи като хистеро и лапароскопия, за да минимизираме травмите за самите органи до минимум и за да дадем още една възможност на бъдещата родилка. В конкретния случай пациентката ни вече има едно раждане чрез цезерово сечение, но изрично желаеше матката й да бъде запазена, защото планираше втора бременност и раждане. Нейното желание всъщност съвпадна с нашия дългогодишен стремеж“.

След отваряне на коремната кухина и матката на пациентката специалистите изваждат цели 35 броя миомни възли, най-големият, от които с размер 6 на 6 см. Операцията продължава 2 часа и 30 минути и според д-р Нецов, ако възстановителния период протече без усложнения пациентката ще бъде изписана на 5-тия ден след операция.Специалистът допълва, че ако дамата е извършвала редовни профилактични прегледи до формирането и нарастването на толкова миомни възли нямаше да се стигне или най-малкото операцията щеше да се извърши в по-ранен етап от развитието им.

„Затова всички АГ специалисти препоръчваме дамите да извършват редовни профилактични прегледи поне веднъж годишно, за да може, ако има каквито и да е било патологични отклонения те да се установят в по-ранен етап, за да може и лечението да е по-бързо и по-успешно“.

Коментари