Публикация

Само една нежелана реакция след близо 30 000 дози от ваксината срещу папилома вируси

Препаратът е безплатен за 12-годишните момичета в рамките на Национална програма


До момента в България са направени 29 427 дози на ваксината срещу папилома вируси, които причиняват рака на маточната шийка. След всички тях е докладвано само за една нежелана реакция - зачервяване и оток на мястото. Това съобщи д-р Теодора Тодорова, член на координационния съвет към Националната програма за превенция на онкологичното заболяване. България е една от страните с най-голямо разпространение, всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

Срещу най-агресивните щамове на папилома вирусите има ваксини. Те са две и от една година са безплатни за 12-годишните момичета. Имунизацията е препоръчителна, прави се по желание на родителите. Първа доза са получили близо12 000 момичета, а всичките три - 7163. Със завършена имунизационна схема са средно 24% от девойките в тази възрастова група.

Най-високо е покритието в областите Ямбол, Силистра, Добрич и Разград - на места достигат 46-47%.

Експертите, които работят по програмата, активно се срещат с родители, за да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват. Това е необходимо заради антиваксиналните движения, които разпространявали невярна, но всяваща страх информация по радиото и с листовки, подчерта д-р Тодорова. Програмата има гореща линия 0800 13453 и сайт hpv-vaccine.bg

Прикачени файлове

Първи резултати от Националната програма за първична профлактика на рака на маточната шийка

Коментари