Публикация

Д-р Карагьозова: Касата да планира броя на ваксините

Джипитата искат реимунизация да се прави в рамките на календарната година


Д-р Селиме Карагьозова е общопрактикуващ лекар от Разград, председател е на дружеството в Разград и е член на Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Д-р Карагьозова, има сигнали за липсващи ваксини. Какъв е точно проблемът?

От 1 октомври 2013 г. до 1 февруари т.г. в Министерството на здравеопазването липсваше ваксината пентаксим. В резултат много деца до 6 месечна възраст останаха без нея. Проблемът е и в това, че прогнозните планове за подлежащите на ваксина деца трябва да се правят, като се вземат пълните данни от НЗОК за всички деца, записани за личен лекар. Миналата година планирането беше направено от районните РЗИ. Така в някои градове имаше повече ваксини, а другаде липсваха.

Последната седмица имахме проблеми и с писма от РЗОК. В тях се изискваше колегите да правят ежеседмично отчети за ваксините, както и поименна заявка за децата, които подлежат на ваксини. Това е много трдоуоемък процес. Един общопрактикуващ лекар трябва да се занимава цял ден само с това. Градските практики могат да назначат персонал. Проблемът е в селските практики, където са отдалечени места. Ако лекарят там прави една ваксина седмично, трябва да ходи на 100 км, за да я отчита. Или за да си поиска нова. Това са разходи и загуба на време.

А какво предлагат общопрактикуващите лекари?

Институциите - здравната каса и РЗИ да комуникират по-активно помежду си, а не да осъществяват административен тормоз върху нас. Имаме и още едно предложение – децата, които подлежат на реимунизация, да се отчитат в рамките на календарната година. Например, ако детето е родено на 11 април, а дойде на 10 април в кабинета, ние не можем да му направим имунизацията. Връщаме го, а то може да не дойде пак. Друг проблем е, че един флакон с ваксина понякога се отваря за 2-3 деца. Допреди 2-3 г. правехме имунизациите по набори. Но преди 2 г. се въведе тази промяна, която създава големи проблеми и при обхващането на възрастни пациенти на 25-35 г. Човекът идва на 24 години и 10 месеца в кабинета, а ние го караме да дойде пак след два месеца. Неудобно е и за пациентите.

Искаме още да пишем по-малко. Една ваксина се описва на пет места, а накрая се оказва, че пациентът няма изряден статус. Нашето предложение е тя да се описва само на три места – в амбулаторния лист, който е и електронен, в имунизационния паспорт на децата и в едни журнали, които също могат да бъдат електронни. Надяваме се електронизацията да навлезе още повече.

От Министерството на здравеопазването казват, че ще има взаимозаменяемост на петвалентната ваксина при бебетата с шествалентна в случай на дефицит на пазара. Одобрявате ли това?

Мисля, че е разумно. Ние сме само изпълнители на медицински услуги. Искаме министерството да осигури поне някакви минимални запаси, за да не влизаме в конфликт с пациентите. Ние сме в непосредствен контакт с тях. Майките с право се възмущаваха, когато бебетата им останаха без ваксини. Този проблем може да се реши, ако информацията се взема от базата с данни на НЗОК – там са записани всички деца, които подлежат на ваксина. През юни и декември пациентите могат да сменят личния си лекар. Ние няма как да знаем, колко деца ще се отпишат или запишат при нас. Иначе общият брой деца в региона се запазва същият, независимо при кого са записани.

Говори се за антиваксинални движения. Имате ли пациенти, които отказват имунизация?

Много малко са тези хора. Моята практика е огромна – с 8000 пациента. Само една майка е отказала ваксина, тя се е подписала и е поела отговорност. В интернет има различни негативни коментари, но пък ние като лекари сме убедени в необходимостта от ваксините. Знаем колко тежки са болестите, от които те пазят. Преди деца са умирали от шарка, сега това е забравено.

Коментари