Публикация

Има ли резултати от ваксината срещу папилома вируси

До 90% от хората се срещат с тях през живота си


Защо да се страхувам от инфекция с папилома вируси? Та аз съм нормален човек, нямам безразборни връзки? Това са някои от въпросите, които хората задават на лекари, в търсене на отговора необходима ли е наистина ваксината срещу папилома вируси, разказа доц. Никола Василев, началник на Клиниката по гинекология във ВМА на среща в Правец по повод Европейската имунизационна седмица.

Кой обаче е нормален човек? Може би този, който не се различава от над половината себеподобни, разсъждава доц. Василев. Статистиката сочи, че над 50% от хората имат зъбен кариес, 60-70% от жените във фертилна възраст имат миома на матката и 80-90% в даден момент от живота си се заразяват с папилома вируси. Значи - нормалният средностатистически човек е застрашени от инфекция с тях.

Какви проблеми причиняват папилома вирусите? Те причиняват генитални брадавици, кокоши трън, но и тумори. Човешкият папиломен вирус е отговорен на 100% за рака на маточната шийка, за 90% от рака на кожата, 70% от туморите на ануса, за над половината случаи на злокачествени образувания на вулвата, влагалището. Причинява още 15-30% от случаите на рак на хранопровода, има роля и за някои тумори на езика и носоглътката, черния и белия дроб.

Има ли вече резултати при заболеваемостта след имунизацията? Има два обективни показатели - имунологични и епидемиологични. Имунологичните мерят обективни показатели като нива на антителата, а епидемиологичните - честота на поява на болестта. Без имунизация има някакво естествено ниво на антителата (стойност около 50). На 6-ия месец след ваксината има рязко покачване на антителата (до към 30 000), което после леко спада, но запазва стабилни високи нива. Образува се едно плато, което се задържа доказано до третата година. След това има наблюдения, че се поддържат достатъчно високи нива - над 1000. Те са многократно повишен в сравнение с естественото ниво от 50.

Папилома вирусите се предават от човек на човек изключително чрез полов контакт, проникват в епитела на маточната шийка през микротравми, посочи още доц. Василев. Те не се задържат в кръвообращението - не предизвикват някаква проява на вирусна инфекция, но са в състояние да вградят своята ДНК в ДНК на епителните клетки.

Ако не се задържат в кръвообращението, то тогава каква е ползата от създадените с помощта на ваксината антитела? В подепителната тъкан липсват жлези. Влажността на влагалището се осигурява от кръвен серум, преминал през кръвоносните съдове, през епитела във влагалищното пространство, казва още специалистът.

При наличието на достатъчно антитела настъпва бързо неутрализиране и самоочистване от папилома вирусите. Тоест, дори да се заразят с причинителя, ваксинираните по-бързо се освобождават от него. Така е на теория, а как е в практиката? Проучване от Шотландия сочи, че присъствието на папилома вируси при неваксинираните 16-годишни е два пъти по-голямо (26%), отколкото при ваксинираните (13%), цитира данни доц. Василев.

До момента не може да се каже с точност как все по-масовата имунизация срещу HPV вирусите влияе върху заболеваемостта от рак, тъй като заболяването се развива в рамките на 10-15 г., а ваксината се използва сравнително отскоро. Вече обаче

има наблюдения как влияе върху предраковите образувания.

Ако една жена не е била инфектирана с двата агресивни щама 16 и 18 преди ваксинацията, то тя е била на 100% предпазена от тях след имунизацията и на 93,2% срещу всички останали папилома вируси, посочи още данни от проучвания в света доц. Василев. Това означава, че потенциалът на ваксината е да спаси 235 027 живота в света годишно. Макар че препаратът е само срещу двата най-агресивни щама, тя успява да създаде кръстосана имуногенност, тоест намалява риска от продължителна инфекция и от другите щамове.

Презентацията на доц. Василев за Европейската имунизационна седмица можете да видите, като свалите файла долу.

Прикачени файлове

Първи резултати от HPV ваксината

Коментари