Лекари спасиха отрязана ръка на 66 годишен мъж
21.04.14
Клиника по съдова хирургия
Клиника по съдова хирургия
Лечебно заведение
Лекари спасиха отрязана ръка на 66 годишен мъж

Лекари спасиха отрязана ръка на 66 годишен мъж

Лекари от МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора спасиха дясната ръка на 66-годишен мъж от село Орлов дол, отрязана в областта на предмишницата при инцидент с циркуляр.

Операцията е извършена в сряда /16.04.2014 г./ от екипа на доц. Таньо Кавръков от клиниката по "Съдова хирургия", съвместно с ортопеди и е продължила три часа.

66-годишния П.П. от село Орлов дол около 11 часа в сряда при рязане на дъска с циркуляр получава травма на дясна предмишница с обилно кървене и загуба на функциите на пръстите. Транспортиран е в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" (Университетска), където след бърза обработка е консултиран с кардиолог и анестезиолог, направена му е рентгенография на ръката и белия дроб и пълни кръвни изследвания, след което е въведен в операционна.

Смесен екип от съдови хирурзи и ортопеди успяват да възстановят ръката на пациента. Операцията е извършена от екип от съдови хирурзи на доц. Таньо Кавръков, включващ д-р Тенко Тенев и д-р Христо Абрашев и ортопедите д-р Стамен Сталев и д-р Виктор Вълков. За щастие при инцидента костите на предмишницата на пострадалия не са били срязани, а само засегнати частично. Напълно прерязани са били двете артерии, които осигуряват кръвоснабдяването на ръката, както и всички сухожилия на флексорите на ръката и нервите, осигуряващи движение и чувствителност.

След тричасови усилия екипът е въстановил всички структури. Ръката е топла, с налични артериални пулсации. Постепенно ще започва да се възвръща сетивността и двигателната функция. Пострадалият мъж се чувства добре, но ще остане под наблюдение на лекарите.

Подобни тежки случаи на травми получени при боравене с опасна или неизправна техника не са рядкост, но за щастие лекарите в "Проф.д-р Стоян Киркович" (Университетска) ги лекуват успешно.

Мнения