Публикация

Доц. Петър Петров: Раждането вкъщи е безумие и безотговорност

То е рисково за живота на майката и бебето, недопустимо е неговото разрешаване


Доц.д-р Петър Петров,дмн е председател на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ. Работи в собствен частен кабинет в Пловдив и е ст.н.с. към Научно-изследователския институт по медицина и обществено здраве. Завършил е медицина в Медицински университет в Пловдив, където специализира АГ. Работил е в Стара Загора и Хасково. Има защитени две дисертации – едната в областта на гинекологията, а втората – в сферата на здравния мениджмънт.

Издал е 7 монографии, има над 90 научни публикации. В момента е главен редактор на списание „Съвременна медицинска наука“.

Негова е идеята за създаване на Националния съюз, който организира национални конференции на гилдията от 2009 г. На 25,26 и 27 април медиците ще се съберат отново в парк-хотел „Санкт Петербург“. Очаква се в нея ще се включат 250 лекари от страната.

- Д-р Петров, какви проблеми на гинеколозите от доболничната помощ ще бъдат дискутирани на 7-та национална конференция, която ще се проведе в Пловдив на 25, 26 и 27 април?

- Действително имаме много проблеми. Някои от тях толкова пъти съм повтаряли безбой пъти, като например искането ни да се намали пакетът от задължителни дейности, да се увеличи остойностяването на направленията. Настоящото остойностяване е унизително и една от причините много колеги да бягат в чужбина.

Но нямаме никакво намерение да се обръщаме към институциите, защото е безсмислено. На предишни конференции писахме до Министерството на здравеопазването, до Българския лекарски съюз, Парламента, изобщо до всички възможни места с надеждата, че работата ни ще се подобри, но не ни обърнаха внимание и нищо не се промени. Затова на тази конференция ще дискутираме само медицински въпроси.

- Какви теми са включени в обсъжданията по време на 3-дневния форум?

- Основните са свързани с женското здраве и борбата с възпалителните инфекциозни заболявания, предавани по полов път. Друга тема е ултразвуковата диагностика в акушерството и гинекологията, както и хомеопатията и бременността.

- Вие във вашата практика прибягвали ли сте до тези терапевтични средства?

- Да. Моя близка роди преди два месеца с Цезарово сечение. За всички медици е добре известно, че болките в оперативната рана продължават около 3 дни, а седмица след това родилката усеща дискомфорт – опъване. На тази пациентка предписах комбинация от хомеотапични монопрепарати, с които болката от интервенцията отшумя за ден, след 3 дни изчезна и дърпането.

Затова реших да издам и сега подготвям монография за хомеопатията в акушерството и гинекологията, в която описвам най-честите симптоми, възможностите за повлияване и резултатите от лечението.

- От какви други въпроси се вълнува още вашата гилдия?

- Напоследък доста се дискутира „за“ и „против“ медикаментозния аборт. Българската школа не го признава и твърди, че матката не може да се изчисти пълноценно.

- А вашето мнение какво е?

- Смятам, че медикаментозен аборт е най-ефективен, ако е направен до третия месец. Смятам, че тогава не остават последици. Темата ще бъде част от разговорите на конференцията. Включена е и презентация на нови медикаменти на пазара, като пробиотични тампони, които се ползват за превенция на полово предаваните болести.

- В интернет сред бъдещите майки набира скорост идеята за естествено раждане вкъщи. То обаче е забранено от закона. Редно ли е да му се даде зелена светлина?

- Раждането вкъщи е безумие и безотговорност. Над 90% от жените изобщо не са наясно с рисковете от раждането вкъщи за тях самите и за бебетата им. Ако бременната получи средно или голямо разкъсване на родовите пътища, опасността да загине от кръвозагуба, докато стигне до лечебно заведение, е огромна. В някои случаи фаталният изход може да настъпи след минути, ако не се реагира веднага. А това може да бъде направено само от лекар. Така че разрешаването му в домашни условия е недопустимо.

Тази интернет мода е толкова рискова, колкото и битката срещу ваксините. С отричането на тези придобивки на цивилизацията в мрежата се прави опит човечеството да се върне 300 години назад, преди Едуард Дженер да открие ваксината срещу едра шарка.

Нищо лошо не мога да кажа за имунизациите срещу папиломавирус. В тях няма нищо рисково и са перфектна защита. В колкото по-ранна възраст стане това по-добре, 12-годишните у нас в момента имат и уникалния шанс да ги получат безплатно.

- Гинеколози от болничната помощ смятат, че бременните не се наблюдават добре. Съгласен ли сте?

- Да, женската консултация е напълно разбита и на светлинни години от нивото на което беше преди промените, за съжаление бъдещите майки не се наблюдават пълноценно. Изключение правят тези пациентки, които се отнасят сериозно към бременността си и активно търсят лекарска помощ, останалите са на принципа на естествения отбор.

Програмата на форума можете да видите в прикачения по-долу файл:

Прикачени файлове

VII Национална конференция на акушергинеколозите от доболничната помощ

Коментари