Публикация

Ако напомпвате егото на децата, ги разболявате

Децата са най-големите ни учители, казва д-р Дора Пачова, председател на Асоциация на лекарите хомеопати в България


Никой не ни учи как да бъдем добри родители, нито как да бъдем синове и дъщери. В желанието си да създадем успешни наследници, често прекалявам с похвалите към тях и това може да бъде опасно. Думите са на д-р Дора Пачова по време на пресконференцията по повод откриването на Седмицата на хомеопатията тази година. В серия от лекции във Варна, София, Бургас, Пловдив и Велико Търново от 8 до 24 април лекари хомеопати ще разясняват каква е връзката между емоциите и здравословните проблеми на малките и големи момчета.

Научете мъжът да обича, жената да уважава

Ясно е, че животът промени ролите на мъжа и жената. Майката е едновременно професионалист, но и решава основните проблеми в семейството. Така на практика тя се превръща дори в по-неотстъпчивия от партньорите. А е важно родителите да си партнират относно възпитанието, като не се забравя, че мъжът трябва да бъде научен да обича, а жената до него да го уважава. В много семейства така и не приемаме, а постоянно осъждаме недостатъците на другия. А момчето наблюдава всичко и логично смята, че то постоянно ще бъде критикувано. Покровителската роля на майката се простира през целия му живот и така силните майки програмират зависимост към тях и създават нерешителни мъже, пояснява още д-р Пачова.

Развийте емоционалната интелигентност на момчето

Освен слаби и плахи такива момчета реално не развиват емоционалната си интелигентност. Мъжът често боледува, защото очакваме от него да премине без всичко без да се оплаче. С години спотаява емоции като гняв, срам, страх, вина и неудовлетвореност. А те отварят пътя на редица мъжки проблеми, които имат психосоматичен произход. Сърдечно-съдовите заболявания са ярък пример за това, посочва д-р Пачова. Вече приемаме за нормално мъжете да имат висока кръвно. А много често, ако причината се открие навреме, кръвното може да се нормализира.

Дайте им свобода и уважение

Да не забравяме, че залагаме много модели от още най-ранна възраст. И още тогава децата независимо дали са момчета или момичета трябва да свикнат да уважават, но и да имат свобода за решенията си. В желанието си да ги предпазим, често инстинктивно ги ограничаваме. Например да не проявят агресия. А мъжете имат нужда от това да изразят своите емоции, нормално е дори да се сбият понякога.

Критикувайте и хвалете премерено

Родителят може да посочи слабостите на характера на сина или дъщерята и да ги подкрепи в преодоляването им. Много от нас са чували, че ако на детето постоянно му се повтаря, че то е най-доброто, ще развие увереност и да успява в живота. Психологическият анализ през последните години обаче показва, че такива деца със свръхразвито его по-често се провалят, търпят житейски сривове в сравнение с другите. Добре е да има баланс между критика и похвали обобщава, д-р Пачова.

Прощавайте и разбирайте!

Много деца осъзнават, че не са били правилно възпитавани. И вместо да намерят път към разбирателство и приемане, те се конфронтират с родителите си. Политиката за приемане и прошка са задължителни за здравето. Нека не забравяме, че няма безгрешни. Никой не печели от години спотаявани гняв, болка и разочарования.

Защо да се обърнем към лекар хомеопат?

Подкрепа за здравето може да дадат хомеопатията и Шуслеровата терапия като част от интегративния подход на лекаря хомеопат. Имам много пациенти например, които лекувам от години. Идват още като бебета с никненето на първите зъби, минават през обичайните инфекции в ранната възраст, за да стигнат по проблемите на пубертета. В тези периоди добра подкрепа за организма дават Шуслеровите соли. №2 калциев фосфат например подпомага растежа на костите и зъбите и е важна от детството до пубертета. Честите инфекции пък могат да се преодолеят със соли №3 и №4. Детето минава през различни проблеми - стрес в градината, училището, първите любовни трепети. Тъй като хомеопатът познава добре своя пациент, той може да помогне във всички етапи от живота му, споделя д-р Пачова.

Прикачени файлове

Презентация на д-р Дора Пачова за Седмицата на хомеопатията 2014 г

Коментари