Публикация

Хомеопатия в помощ на мъжкото здраве

​Силният пол е подложен на огромен натиск в съвременното общество - да постига непременно успех и да демонстрира благосъстояние, а това понякога го завърта в спиралата на нескончаем стрес


Силният пол е подложен на огромен натиск в съвременното общество - да постига непременно успех и да демонстрира благосъстояние, а това понякога го завърта в спиралата на нескончаем стрес тласка го към неадекватно поведение, разказа гостът по време на гостуването си в София. Резултатът е съсипано здраве.

Дисбалансът между мисли, чувства и действия може да отключи сериозни здравословни проблеми. При мъжа те често засягат и сексуалното му поведение. Хомеопатията може да помогне, казва индийският проф. д-р Аджит Кулкарни. ЗА пореден път той гостува у нас по случай Световната седмица на хомеопатията. Тази година темата е „Да отгледаш мъж".

Има три утвърдени от над 200 г. хомеопатични лекарства, които помагат при различните здравни и полови смущения, посочва проф. Кулкарни. Ликоподиум например може да повлияе една тревожна личност, човек, който е отвътре слаб и неуверен. Обикновено той хвърля неимоверни усилия да изгради имидж, за да се представи като по-силен и влиятелен, отколкото е. Носи свръхамбиция и ранима гордост, която му създава само проблеми. Това лекарства се предписва и при импотентност.

Типичният пациент често се пази от нова връзка, от страх да не се изложи, посочва проф. Кулкарни. Още от неговите характерни черти: манипулативен, загрижен, емоционално сух, женкар, потаен, липсва му истинска увереност, упорит и високомерен, доминиращ, изискващ, обича властта. С една дума - егоист. Някои мъже пък влизат в друг капан - компенсират стреса с много стимуланти - алкохол, цигари, дори дрога. Гледат на живота откъм лъскавата му страна, за тях той се свежда само до работа, жени и пари. Такъв човек живее с работата си, рядко е вкъщи, пътува непрекъснато. Гневен, не понася да му противоречат, трудолюбив е, но разбира живота главно като бизнес и пари. Стресът, на който е изложен, обаче рано или късно разклаща здравето му. Това е типичният пациент за Нукс вомика - основно мъжко лекарство, казва проф. Кулкарни. То помага и на хора, които упражняват предимно умствена работа и водят заседнал начин на живот. Този начин на живот нерядко се свързва с високо кръвно налягане, храносмилателни проблеми, импотентност, депресия и разстроен метаболизъм.
Третото хомеопатично лекарство за мъже е Стафизагрия. То е за хора с много фантазии и очаквания, но малки възможности и лоши резултати в леглото. Сексът е много важен за тях, но често имат сложни отношения с партньора си. Най-малкият отказ за тях е обида заради прекалената им гордост.

Българският мъж живее средно със 7 г. (70,4 г.) по-малко от жената у нас (77,8 г.). Над половината смъртни случаи са заради болести на сърцето (27%) и инсулти (27%), сочат данните на Евростат за страната н и. По-ниската продължителност на живота е, защото мъжете не се отнасят с нужната отговорност към здравето си, посочва проф. Кулкарни. Това обаче е така не само в България, но и в другите държави. Високото кръвно, диабетът и инсултите са предимно „мъжки" болести навсякъде по света. Разболее ли се обаче главата на семейство, страдат всички наоколо. А болестите често тръгват от погрешни мисли, довели до погрешен начин на живот.

Здравето се свързва не само с физическото ни тяло, но и с мислите, емоциите и душата, изтъква професорът хомеопат. Разбиранията на хората в Индия за човешката природа са свързани със системата от седем чакри в нашето тяло. Символът на духовната енергия е кундалини - нейният ценър е в основата на гръбначния стълб. Ако чакрите са разбалансирани, то това е, защото има дисбаланс на ниво мисли, чувства и действие, казва Кулкарни. фундаментален за нашето съществуване е начинът, по който сме се научили да мислим. Към него добавяме емоции и чувства, в резултат предприемаме някакво действие. Този погрешен модел на мислене, погрешни емоции и поведение са трите неща, които разбалансират енергийните центрове.

Наред с манталитета, има и много други фактори от съвременния начин на живот, които се отразяват негативно на мъжката фертилност. Неслучайно проблемът с подвижността на сперматозоидите, а оттам и намаленият шанс за създаване на поколение, е доста разпространен в наши дни. Тесните дънки и стегнатото бельо не осигуряват необходимото охлаждане на тестисите. Почти всекидневно сме в контакт с пестициди, олово, бои или радиация, посочва още проф. Кулкарни. Малцина се замислят, че вреди дори редовната употреба на пластмаси - всички те съдържат химикала бисфенол, който обърква хормоналната система. Гледането на телевизия с часове, лаптоп в скута са други лоши привички, както и комбинацията на алкохол с цигари. Мъжкото здраве страда също от повишения прием на женския полов хормон естроген с различни храни. Освен това силният пол сякаш по-често се хвърля на вредни храни като бързите закуски, които водят до дефицит на витамини и микроелементи.

Шуслерова терапия укрепва силите и нервите

На фона на тази картина е важно да разберем ролята на хомеопатията и шуслеровата терапия за възстановяване на здравето изтъква индийският учен. Те разглеждат психиката и тялото като една цялостна система. Солите на д-р Вилхелм Шуслер са важно средство за справяне със стреса и други негативни последици от съвременния начин на живот, посочва Кулкарни. Основна сол е номер 5 (калиум фосфорикум). Тя е подходяща за напрегнати хора, чийто организъм е обременен с токсини, които са затрупани с работа, не могат да се справят и не издържат повече. Оплакват се от тревожност, нервно изтощение, неспособност за концентрация и за разбиране, депресия, сексуална немощ и фригидност като последствие от стреса. Тази сол помага на нервната система - фосфорът е основен минерал за нервите. Друга важна сол е номер 8 (натриум хлоратум). Показана е при стрес и хормонални нарушения, силни чувства като скръб, уплаха и гняв, изброява проф. Кулкарни. Дава я още на мъже, които се карат с близките или са депресирани, особено при хронични заболявания. Подходяща е и при хипертония, защото регулира усвояването на натрия в организма. Сол номер 11 -силицея, пък помага, когато мъжът се бори с инфекции или страда от варикоцеле - разширени вени на тестисите. Здравето на силния пол обаче е мисия невъзможна без разбирането и подкрепата, които получава вкъщи от най-близките хора, обобщава професорът.

Прикачени файлове

Презентация на проф. Кулкарни за мъжкото здраве

Коментари