Публикация

1,5 млн. лв. санкции за болниците - не лекуват адекватно, приемат без нужда пациенти

НЗОК ще проверява сигнали за търговия с направления


Ниско качество на услугите и стремеж да се усвоява финансов ресурс без сериозна грижа за пациента – това са част от изводите на НЗОК след серия проверки, проведени в 37 лечебни заведения и 191 отделения в цялата страна, разказа управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. Пациенти масово се приемат през спешното, без състоянието им да налага това. Например пациент, записан с остра сърдечна недостатъчност, кардиограмата била направена не до 12-ия час, както изисква добрата практика, а на 48-ия час.

В областна болница приемът по спешност стигнал 80% от всички хоспитализации

Контрольори на касата посетили болници през почивните дни около Великден. Пред амбулаторните кабинети било пълно с пациенти, които далеч не са в спешно състояние, а просто чакали с надеждата така да се уредят с преглед при специалист.

В болниците са констатирани редица нарушения. Пациенти се хоспитализират без необходимите изследвания, не се лекуват съпътстващи заболявания, изписват се без да е настъпило подобрение. Човек с диагноза бъбречно-каменна болест е хоспитализиран, без да е имнал на рентген или ехограф. Приложените в досието му изследвания за кръвно-газов анализ били без име и дата. Мъж с диабет е приет с кръвна захар 15 ммол, но не се вика ендокринолог за консултация. Имал възпалително огнище в белия дроб – пулмолог не го е видял. Друг човек е бил приет в болница с хипертония и диабет. Има обаче данни за сериозно бъбречно заболяване – висок креатинин, албумин в урината, завишени левкоцити, утайка. Приет е с хемоглобин 102, а е изписан с 87. Дори при сериозно съмнение за тумор на дебелото черво на пациент е препоръчана фиброколоноскопия по-нататък. „Интересът в медицината не е само финансов – да се приберат парите от клиничната пътека. Човешкият организъм е неделимо цяло, не може да се лекува сърдечносъдово заболяване при диабет, без да се провери кръвната захар, да се настрои инсулинът, който касата вече е платила за пациента в домашни условия”, коментира д-р Тодорова. Това се правело, за да се приеме след месец пациентът отново, но по друга клинична пътека, и така – 3-4 пъти.

По празниците имало онкологични болници, които изписали всички пациенти от определени клиники, без да е ясно как те ще се лекуват през почивните дни. Намерихме лъчетерапията, химиотерапията и кожното отделение заключени, а дежурният лекар беше без специалност, каза още шефът на НЗОК. Директорът на болницата не бил изпратил съобщение до касата, че ще затварят за празниците, затова проверката изненадала наличните лекари. Там ще се върнем пак, защото не успяхме да прегледаме цялата документация, каза още д-р Тодорова.

Има и болници, коико правят добро впечатление, като неврологията на „Токуда” и детското отделение на УМБАЛ „Св. Анна” в София. В японската болница лекарите активно се грижели за пациентите и били напълно наясно със състоянието им. В „Св. Анна” пък през почивните дни имало много работа с невръстни пациенти, но те се обслужвали навреме.

Бум на съмнителни диагнози и търговия с направления

Бум на съмнителни диагнози отчита още НЗОК за първото тримесечие. Целта била да се усвоят по-скъпо платени клинични пътеки. Отчетени са например близо 6000 случая на болестта на Лайл – проява на медикаментозна алергия със свличане на кожата и загуба на протеини. Това са 50% от очакваните за цялата 2014 г. Лично аз за 30 г. като лекар съм виждала само два такива случая, поясни д-р Тодорова, която е кожен лекар. Според отчетите на лечебните заведения в страната има епидемия от високо кръвно сред подрастващите, на паразитози, а също и бум на животозастрашаващите състояния, които се нуждаят от спешна хирургична намеса.

В касата постъпили сигнали и за търговия с направления. Те ще се проверяват тепърва. Има сигнали за общопрактикуващи лекари в Пазарджик и Пловдив, но също и са специалисти от доболничната помощ. Ако се докажат злоупотреби, докторите ще бъдат дадени на прокуратурата. Пациенти споделили, че на тяхно име са издавани направления, без реално те да са получили нещо. Според експертите в касата лекарите си прехвърляли един на друг направления срещу заплащане – около 10 лв. на талон. Подобни врътки имало и с лабораториите – отчитали се фиктивно уж направени изследвания. Трябва да се помисли и за възможната злоупотреба с лични данни – нелегалната търговия с направления използва лични данни на реални пациенти, за да излязат отчетите пред касата.

Бюджетите на болниците са около 140 млн. средно на месец. Санкциите за първото тримесечие на 2014 г. ще са около 1,5 млн. лв.

Коментари