Публикация

Консултирайте се с дерматолог, ако някоя бенка ви тревожи

Интервю с д-р Елмира Павлова, дерматолог и онкодерматолог


Д-р Павлова, в началото на слънчевия период от годината винаги поставяме въпроса за баланса между ползата и вредата от излагането на тялото на открито.

Ползата е поради синтеза на витамин D под влиянието на слънчевите лъчи. Но за тази цел е достатъчно да излагаме на слънце дори малки части от тялото си за по 20–30 минути дневно. Освен това е важно и храненето с пълноценни млечни продукти. Никой не е загубил от това, че не се е пекъл, въртейки се на плажа. Напротив, рискът от развитие на кожен рак е много сериозен при прекомерно слънчево облъчване, особено при светли хора, с руси коси, които не образуват тен, а изгарят лесно. А често кожният рак няма никакви ранни симптоми, което при меланома може да се окаже фатално. Затова са важни периодичните профилактични прегледи при дерматолог или дерматоонколог поне веднъж годишно.

Често ли откривате кожен рак при пациентите?
Това е втората по честота локализация у нас: при мъжете след рака на белия дроб, а при жените рака на гърдата. Най-често срещаният немеланомен рак на кожата е базоцелуларният карцином. За честотата му можете да съдите сами – за година се установяват около 4000 нови случая в България. Добрата новина е, че този тип рак подлежи на успешно лечение. Докато малигненият меланом е доста по-рядък – около 450 случая годишно, но това е най–злокачественото онкологично заболяване. От своя страна базоцелуларният карцином е най–честият злокачествен тумор при лица от бялата раса. С повишен риск са лица със светла кожа, руси или рижи коси, сини очи, както и имуносупресирани болни и тези с диагностициран преди това базалноклетъчен карцином. Може да се наблюдава във всяка възраст, но 75 на сто от болните са над 40 г. В последните години възрастовата граница намалява.

Кои фактори благоприятстват появата на базоцелуларния карцином?

Като основен етиологичен фактор за появата на този вид епидермални кожни тумори се смята тоталната доза ултравиолетово облъчване, особено при лица със светла кожа. Други фактори са: йонизираща радиация, електромагнитно лъчение, арсенови соли, цикатрикси след изгаряне, на място на ваксинация и др. С изтъняването на озоновия слой слънчевата радиация през последните години е доста сериозна. А и много хора се заблуждават, че при облачно време слънцето не достига до кожата ни. Всъщност, дори и да не ни блести в очите, това не спира вредните лъчи. Затова независимо от облачността, ако сте разсъблечени, винаги нанасяйте слънцезащитни кремове. UVA и UVB лъчите преминават и през стъклата на колите, прозорците на офисите, чадърите.

Как изглежда и как протича немеланомният кожен рак?
Различават се пет основни клинични типа на базалноклетъчния карцином. Най-често той се локализира в областта на главата и шията, последвани от гръдния кош, като най-голяма част от случаите са с локализация в централната част на лицето. Ранните лезии са малки, окръглени с полупрозрачен или перловиден изглед, покрити с тънък епидермис, през който прозират разширени кръвоносни съдове. С напредването на процеса туморът постепенно нараства, като формата му става неправилна, и се оформя добре ограничен полусферичен или лобулиран възел или втвърдена плака с цвета на кожата, които запазват характерния за ранните стадии полупрозрачен или перловиден изглед. Надлежащият тумора изтънен епидермис периодично се разязвява, при което се образуват крусти. Има и други, по-редки форми на протичане на немеланомният кожен рак, които трябва да бъдат установени от специалист.

Има ли начин базоцелуларният карцином да бъде премахнат, без да се прибягва до операция?
Съществува един нов метод за неоперативно лечение на базоцелуларни карциноми и това е използването на „Алдара” 5% крем, който съдържа активното вещество имиквимод. Много от пациентите предпочитат този метод на лечение, защото той не налага хирургична намеса, а само локална терапия. Този препарат уврежда туморните клетки и подлежащата здрава кожа избутва болния участък. Постигнатите резултати са отлични! При увредени пациенти с много подлежащи заболявания, при които не може да се приложи хирургична ексцизия, този препарат е нова алтернатива.

Искам обаче да подчертая, че това е метод за лечение, който основно се използва при суперфициални, т.е. при повърхностни базоцелуларни карциноми. Аз лично съм използвала „Алдара” дори при локализация на лице, около очи, нос и бузи – нещо, което не всички колеги смеят да правят. Разбира се, в тези участъци се работи много внимателно, но се постига прекрасен ефект. В последните години се натрупа нов клиничен опит и се разшириха показанията му за употреба: при вирусни брадавици, кондиломи, morbus Querat и др. Дори в САЩ има случаи на употреба на този препарат при повърхностен малигнен меланом.

Нека да завършим с препоръка все пак коя е безопасната норма за излагане на слънце?
Мярката е различна за отделните хора според техния фототип кожа, но и според възрастта. По-светлите хора със сигурност трябва да се пазят стриктно от продължително излагане на слънце. Това няма да ги ощети с нищо, но ще ги предпази от проблеми. Освен това излагането на слънце е абсолютно нежелателно за децата до 2-годишна възраст, защото имунитетът на кожата им не е напълно изграден. Те трябва да престояват на открито в определени часове, но не и да играят голи под яркото слънце! От друга страна слънцето и почивката на море е изпитан лечебен метод за хората с различни дерматози, например псориазис.

Източник: Health.bg

Коментари