Публикация

Проф. Коларов: В медицината нещата са въпрос на интерпретация, а не само на факти

Проблемите в здравеопазването се осъзнават на всички нива, но никой не се осмелява да започне промяната, казва известният ревматолог


Проф. Златимир Коларов работи в Клиниката по ревматология на Медицинския университет – София. Председател е на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартрозa. Роден е през 1954 г. в София. През 1980 г. завършва медицина в София, първите години работи като лекар и асистент по вътрешни болести в различни градове на страната. Той е ревматолог, автор е на над 200 научни статии и съобщения, отпечатани в български и чужди списания и представени на научни форуми в страната и чужбина, на три самостоятелни научни монографии и на други три в съавторство. Занимава се с художествена литература и има издадени книги - повест, сборник с разкази и романи, автор е и на сценарии за филми.

Интервюто за CredoWeb е взето по повод провелия се от 10 до 12 април 2014 г. в Правец Българо-руски симпозиум по ревматология.

Проф. Коларов, да очакваме ли новости в опознаването на ревматичните заболявания и тяхното лечение?

Науката непрекъснато се развива и навлиза в дебрите на непознатото, макар и с бавни стъпки – все пак логиката на биологичното мислене е коренно различна от математическото. За нашите болести знаем какво става в ставите, как се променят клетките, белтъците, как възниква възпалението, но не знаем причината, която го предизвиква, т.е. етиологията. Лечението, което премахва причината, е най-доброто, защото проблемът изчезва. В момента можем да повлияем върху някои нарушения, да намалим възпалението и активността на болестта, да намалим възможността от инвалидизиране на болния. Създаваме по-добро качество на живот, по-дълъг и пълноценен живот, но пък се налага да пие лекарства до края на живота.

Ако пациентът бъде правилно лекуван, ще е пълноценен за себе си и на семейството, на. В обратния случай винаги е обречен на страдание, инвалидизиране и по-кратък живот. Затова трябва да сме благодарни, че съвременната наука дава шанс на тези хора. Искам да използвам случая и да посъветвам хората да се насочват навреме към кабинета на профилирания, компетентния лекар. Да не се подвеждат по хомеопатия, народна медицина, екстрасенси и т.н., защото зад традиционната медицина стоят инвестирани милиарди за разработването на нови лекарства, хиляди човешки мозъци, които са работили години наред, за да създадат съвременните възможности за диагноза и терапия.

Стигат ли навреме пациентите до правилния специалист?

Системата у нас е проблемна, но и болният е отговорен за своето здраве. Ако той не намери адекватен отговор при един специалист, следва да го потърси на друго място. Сега поне информацията е достъпна. Все пак съветвам болните да не се доверяват на всяка информация в интернет пространството, където често хора без компетентност коментират болести и методи на лечение. А и това, което помага на един, може да не помогне на друг със същото заболяване.

В медицината нещата са въпрос на интерпретация, а не само на факти. Фактът може да означава много неща. В науката нещата са знание, опит, мислене и интерпретация, ценното в лекаря е мисленето. Всеки може да намери знания в интернет, но там ги няма мисленето, опитът и интерпретацията. През интернет пациентите могат да открият и да се свържат със специализираните клиники или да си изберат лекар. Има възможности дори и за социално с

Достатъчно добри ли са възможностите, които здравната система предоставя?

Системата у нас е изключително объркана. Интересно е, че проблемите се осъзнават на всички нива – от най-високото до най-ниското. С проблемите са наясно и здравната каса, и министерството, но никой не се наема да започне процес на промяна, за което е необходимо дълъг период от време. Много е трудно да се направи завой при натрупаните в годините грешки. Инерцията е голяма, корабът може да се обърне.

От друга страна липсват достатъчно анализи. Как човек да си планира разходите, като не се знае колко болни има, какви са те и какви нужди имат? Има прекалено голяма концентрация на здравни заведения в София и големите градове, а в периферията – почти липсват. Проблем е и твърде ниският процент от БВП, който се дава за здравеопазване. Всички знаят, че има излишни здравни заведения, които трябва да се закрият, но никой не се решава на тази непопулярна стъпка. Сега е по-лесно да се открие едно такова заведение, отколкото да се закрие.

На конференцията по ревматология тази година в Правец имаше гости от Русия. Какво споделиха те?

Обмяната на опит винаги е полезна. На събитието проведохме дебати, споделихме мнения. Човек се учи от класическия опит, който е в книгите, в интернет. Учи се от своите позитивни страни и от своите грешки, от чуждия опит и грешки, докато не достигне до това универсално възприемане на нещата. Руснаците са много добре настроени към нас, традиционни приятели, сходна култура. Затова срещата с тях беше изключително полезна.

Промениха ли с нещо методите на лечение на пациентите в ревматологията биологичните и биоподобните лекарства?

Руснаците са спрели биоподобните лекарства по ред причини. Има много неопределености по отношения на тях, но ние като страна членка на ЕС сме длъжни да приемем решенията на европейската медицинска организация. Тя разрешава производството на биоподобните лекарства под името на оригиналния продукт. А става дума за биологични поточни линии, които никога не могат да бъдат на 100% идентични.

Като цяло - в ревматологията се очакват огромен брой нови препарати, извършват се голям обем проучвания в момента. Надяваме се тези нови препарати да имат успех, но това ще отнеме време. Проучванията за един препарат трае средно 10 г., а инвестициите са в рамките на 600-700 млн. долара. Започва се с около 100 молекули, докато накрая остават обикновено 2-3, останалите 97-98 отпадат в процеса на изпитанията.

На фона на тези факти може да се разбере, защо съм против, сериозни заболявания да се лекуват с народна медицина. Хората не осъзнават колко опасни могат да бъдат билките например. Необходимо е не само да ги познавате в детайл, да знаете коя е точно билката, но да сте наясно с начина на бране на самата билка, откъде е набрана.

Коментари