Публикация

Нов апарат помага при операции на сколиоза в Токуда Болница

Съвременният уред наблюдава гръбначния мозък по време на най-сложната ортопедична хирургия в детска възраст


С единствения в България апарат за наблюдение на нервната активност по време на операции на сколиоза вече разполага отделението по Ортопедия и травматология в МБАЛ „Токуда Болница София”. Новата технология за невромониторинг бе дарен от Международното общество за изследване на сколиозата (Scoliosis Research Society) и с негова помощ рисковете при хирургията на гръбначни изкривявания са сведени до минимум.

С помощта на новия уред нервните импулси, които преминават през гръбначния мозък се наблюдават непрекъснато по време на операцията в пълна координация с хирурзи и анестезиолози. При всеки един рискован ход и опасност от засягане на нервната активност уредът сигнализира ортопедите да се насочат към по-безопасна зона. По този начин рискът от неврологични усложнения се свежда до абсолютния минимум. Благодарение на невромониторинга, могат да се извършват операции при много тежки случаи на сколиоза – над 120 градуса, които допреди десетина години се считаха за невъзможни.

За седем години над 50 деца с тежка форма на сколиоза бяха оперирани напълно успешно в Токуда Болница. Благодарение на програмата на Международното общество за изследване на сколиозата и ежегодното гостуване на най-добрите американски специалисти по сколиоза екипът на японската болница натрупа необходимия опит. Българските ортопеди оперират рутинно и самостоятелно деца с тежки гръбначни изкривявания, като през последните две години те са излекували хирургично 20 деца.

„Най-важните предпоставки за извършване на операции при сколиоза са: безопасността на пациента, гарантирана от невромониторинга с новия уред, наличието на лекари от всички специалности на разположение и особено добри анестезиолози, и разбира се опитът на хирурзите”, каза д-р Васил Яблански, началник на Отделението по ортопедия и травматология в Токуда Болница София.

Сколиозата се появява предимно при деца и ако не се вземат мерки, обикновено прогресира с времето. Малчуганите трябва да бъдат наблюдавани за промяна в стойката и позата от техните родители и в училище. При забелязване на изкривявания, най-разумното нещо е преглед при ортопед. Сколиозата до 40 градуса препоръчително се лекува с носене на специални корсети и гимнастика. Над 40 градуса са възможни усложения като притискане на белите дробове и сърцето, нерядко несъвместими с живота. В този случай операцията често е единствения възможен изход.

Коментари